Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасада Белорусије у Београду прославила Дан независности /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасада Белорусије у Београду прославила Дан независности.
Амбасада Белорусије у Београду прославила Дан независности. - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Поводом прославе белоруског националног празника 3. јула — Дана независности Белорусије, амбасада Белорусије у Београду приредила је свечани пријем. Амбасадор Белорусије у Србији Сергеј Малиновски је поручио да тај датум представља национални симбол народног јединства и победе братских народа у борби за слободу.
Након интонирања белоруске и српске химне, присутнима се обратио амбасадор Малиновски који је подсетио на значај који овај празник има како за белоруски тако и за руски народ.
„Брижљиво чувамо успомену на овај подвиг. И ове године када се у Републици Белорусији увелико обележава 80. годишњица ослобођења од нацистичких освајача посебна пажња је посвећена теми очувања историјског сећања и истине“, рекао је Малиновски.
Он је указао на све чешће покушаје ревизије историје Другог светског рата и уклањања спомен обележја подигнутих у част оних који су животе дали у борби против нацизма.
„И данас, када се у неким земљама које је совјетска армија ослободила од фашизма, уништавају гробови наших дедова и прадедова, на белоруском тлу претражују се архиви и поново оживљавају судбине сваког ратника и сваке невине цивилне жртве. Дан независности у Републици Белорусији датум је који, не само да нас враћа на догађаје из Великог отаџбинског рата, већ нас учи да ценимо и оно што су урадиле послератне генерације“, нагласио је амбасадор Малиновски.
Свечаном пријему, у просторијама Аеро клуба, присуствовали су: потпредседник Владе Србије Александар Вулин, државни секретари, представници Војске Србије, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко, чланови дипломатског кора, као и велики број личности из јавног и културног живота Србије.
Дан независности, коју је Белорусија стекла 1991. године, слави се 3. јула, у знак сећања на ослобођење Минска, главног града Белорусије, од нацистичког окупатора. 3. јула 1944. године град је ослободила Црвена армија.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала