- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мандић затражио да се Предлог резолуције о Јасеновцу уврсти у дневни ред црногорске Скупштине

© Sputnik / Небојша ПоповићСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Председник црногорског парламента Андрија Мандић предложио је да дневни ред сутрашњег заседања Скупштине буде допуњен Предлогом резолуције о геноциду у Јасеновцу.
Тај предлог је објављен на сајту парламента.
Према предлогу резолуције, свесна историјске важности Јасеновца као места где су животе изгубили невини људи, Скупштина Црне Горе одлучује да 22. април буде званично признат као Дан сећања на геноцид у Јасеновцу, који ће се обележавати сваке године.
Предлог резолуције о геноциду у Јасеновцу потписала су 43 посланика парламентарне већине. Текст Предлога резолуције о геноциду у Јасеновцу почиње констатацијом да се она покреће „полазећи од највиших вредности уставног поретка и опште прихваћених правила међународног права“.
„Уверени да су знање и свест грађана о масовним страдањима предуслов за борбу демократског света против тоталитарних идеја и сличних пројеката, прогона на етничкој или верској основи, као и кршења људских права, резолуција је неопходна, посебно имајући у виду да је према непобитним доказима основан концентрациони логор смрти у Јасеновцу, у којем су у периоду од 1941. до 1945. године мучени и убијани Срби, Јевреји, Роми, Хрвати, као и други народи”, додаје се, преноси РТЦГ.
У Предлогу резолуције наводи се да су „јединствени у осуди свих злочина на тлу наше државе и бивше Југославије, у изражавању пијетета према свим жртвама тих злочина, као и у саосећању с патњама њихових породица, и потврђују 'принципијелан став, заснован на домаћем и међународном праву, да одговорност може бити искључиво индивидуална, као и да ниједан народ не може бити означен као геноцидан или злочиначки”.
Наводи се да Скупштина Црне Горе осуђује свако порицање геноцида у Јасеновцу и позива на очување сећања на те трагичне догађаје кроз образовне програме и активности које ће спречити било какав облик ревизионизма. Црногорски парламент ће, ако резолуција буде усвојена, сваке године слати делегацију која ће учествовати у програмима комеморације 22. априла у Јасеновцу.
Како је раније најављено, посланици би сутра требало да расправљају о Извештају о раду Тужилачког савета и Државног тужилаштва за 2023. годину, годишњем Извештају о раду Судског савета и укупном стању у судству за 2023. годину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала