- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев упозорава: Свет је дошао до тачке без повратка

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаЗаменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Данашњи свет не само да се радикално променио, већ је дошао до тачке без повратка, неопходно је наћи основу за решавање противречности које су усијане до крајњих граница, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

„Свет данас није само радикално другачији, него иначе. Нажалост, он је суштински дошао до тачке без повратка и правни систем заједно са њим. Наш заједнички циљ је учинити све како би се нашао основ за решавање супротности које су усијане до крајњих граница“, рекао је Медведев на пленарној седници Петербуршког међународног правног форума.

Он је најподеснијом основом за то назвао „свест и афирмацију вредности међународног права, које смо дужни да чувамо у светским размерама“.
Међутим, он је истакао да Запад покушава да замени међународно право сурогат концептом „поредак, заснован на правилима“, а то је неодржива, антиправна конструкција.
Медведев је истакао да земље које су у пријатељским односима са Русијом треба да изграде заједничке правне институције.
Према његовим речима, неопходна су одлучна дејства светске заједнице како би се искорениле савремене колонијалне праксе.
„Ако Запад не признаје равноправност свих држава, онда само механизми међународног права могу постати универзални противотров његовом диктату“, оценио је званичник.
Он је додао да треба израдити механизам за исплату компензација за злочине током колонијалног периода.

Антируске санкције САД уперене против европских интереса

Медведев је такође прокоментарисао да су санкције против Русије лукава и смишљена игра Сједињених Америчких Држава против интереса Европске уније, што су почели да схватају и у ЕУ, нарочито обични грађани.
Он је поручио да је решавање сукоба у Украјини могуће само под условом да Запад укине све санкције Русији.
Поред тога, Медведев је нагласио да заплена државне имовине у одређеним условима може бити оквалификована као агресија, па чак и да постане casus belli, јер као одговор на то држава може да искористи право на индивидуалну колективну самоодбрану.
„Апелујемо на све одговорне чланове међународне заједнице да се успротиве флагрантном кршењу међународног права, да се уздрже од подршке и признавања таквих злочина, како би се избегло даље оптуживање за саучесништво“, казао је званичник.
Он је додао да је потребно убрзати усвајање интерне одлуке о формирању регистра штете причињене Русији.
Медведев је нагласио да ће указ руског лидера Владимира Путина о заплени америчке имовине утицати на значајну количину актива и биће болан ударац.

Путинова мировна иницијатива хитног карактера

Званичник је поручио и да мировна иницијатива о Украјини коју је изнео Путин хитног карактера, накнадни преговори ће се одвијати у условима који ће бити гори по Украјину.
Медведев је потврдио да Русија не намерава да напада Запад.
Поред тога, он је приметио да су западне земље очигледно умешане у украјински сукоб, без разлога за то, јер њима нико не прети.
Он је закључио да западне земље треба да сносе моралну и правну одговорност за умешаност у украјински сукоб.
Петербуршки међународни правни форум одржава се у северној престоници од 26-28.06. РИА Новости је генерални медијски партнер.
Владимрир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
РУСИЈА
Путинов мировни план – последња шанса да човечанство избегне апокалипсу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала