Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Осведочени пријатељ Приштине: Ко је нови први човек НАТО пакта

© Sputnik / Лола ЂорђевићПремијер Холандије Марк Руте
Премијер Холандије Марк Руте - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Нови генерални секретар НАТО Марк Руте према Србији није пријатељски расположен а то је показао још током посете нашој земљи као премијер Холандије. Тада је дословце рекао да има различит поглед од нас на Косово и Метохију, чиме нам је дао одговор кога ће подржавати у будућности - исти став који је имао као политичар, има сада и на челу НАТО пакта.
Овако избор Рутеа за генералног секретара НАТО коментарише пуковник у пензији и командант одбране на Кошарама током НАТО агресије Љубинко Ђурковић.
Одлазећи холандски премијер је познат по томе што снажно подржава Украјину, и често оштро критикује руског председника Владимира Путина, а по питању Косова и Метохије има дијаметрално супротан став од Србије.

Пријатељ Приштине а не Београда

Ђурковић сматра да је избор Рутеа последица америчког притиска под којим су све друге државе чланице ове војне алијансе морале да то прихвате с обзиром да је потребан консензус за именовање генералног секретара.
Што се тиче Србије, оно што карактерише Рутеа јесте да он није пријатељски расположен према нама, а како каже наш саговорник, отуда нимало не чуди да се привремена косовска власт али и опозиција у Приштини радују његовом именовању.
"Знају да ће он урадити све да их уврсти у редове НАТО-а,“ каже Ђурковић, подсећајући да би то би био директан удар на нас и на Резолуцију 12 44 која гарантује да је Косово и Метохија саставни део државе Србије.
"Руте је и кроз своје политиче изјаве нарушавао интегритет Србије чиме је доказао да ће бити генерални секретар који ће заговарати рат. То се види и по томе што је Украјини немилосрдно пружао помоћ као премијер Холандије, што је и њихова влада радио прихватила и даривала Украјинце оружјем и опремом али и сваком другом подршком,“ напомиње Ђурковић.

На удару и Република Српска

Тако да, додаје он, без обзира на нашу добру вољу да са НАТО пактом имамо коректне односе, од Рутеа не можемо да очекујемо исти узвратни однос, што значи да ћемо морати да задржимо своју војну неутралност по сваку цену.
Ђурковић не очекује од Рутеа ништа добро ни кад је реч о Републици Српској.
„За очекивати је да ће Руте дати подршку Федерацији Босни и Херцеговини у њиховој намери да се прикључе НАТО пакту, чиме ће Републику Српску довести у још неповољнији положај. Не би ме зачудило и да неким наоружањем и опремом НАТО у будућности почасти снаге које су под ингеренцијом Федерације, односно да ти етничко чисти батаљони буду наоружани од стране ове војне алијансе чиме ће се поставити као претња РС, а данас или сутра и у евентуалним сукобима јер би врло радо хтели да виде како се РС елиминише,“ верује наш саговорник.
Ђурковић подсећа да се Руте као премијер Холандије својевремено извинио ветеранима БиХ што њихови војници нису успели да спрече, како он каже, “масакр“ у Сребреници. Руте је тада рекао је да војници нису били опремљени да спрече „масакр“ и да им је постављен „немогућ задатак“, чиме је аболирао све оно што се стављало на терет тадашњим холандским војницима у мировној мисији под УН-ом у БиХ.
Иначе, Руте је као премијер Холандије у јулу прошле године посетио Србију и тада рекао председнику Александру Вучићу да имају различите погледе на ситуацију на КиМ, али да му је драго што су искрено разговарали. Руте је навео да упирање прста у кривца за ситуацију која је настала на Косову неће решити проблеме и да жели да и економија Косова напредује.
Навео је и да Холандија, као трећи највећи инвеститор на Косову, види блиске могућности за сарадњу. Што се тиче Западног Балкана, Руте је пре две године говорио да се ситуација разликује од земље до земље а да на Балкану ништа није лако, јер регион има значајне проблеме.

Шта је говорио о Балкану

Руте је успоставио добре односе са британским и америчким лидерима и сматра се једним од најуспешнијих европских званичника када је реч о опхођењу са Доналдом Трампом док је овај био председник Америке.
"Политико" наводи да је на затвореном састанку у јулу 2018. године Руте био тај који је "спасио ситуацију" када је Трамп напао лидере земаља чланица Алијансе јер не издвајају довољно новца за одбрану, тако што је убедио Трампа да су издвајања све већа и да је амерички председник заслужан за то. Управо то би могло да се покаже као драгоцено искуство јер је могући повратак Трампа у Белу кућу узнемирио лидере Алијансе, пошто је бивши амерички председник давао изјаве у којима је довео у питање спремност САД да подрже друге чланице НАТО уколико евентуално буду нападнуте. На Минхенској безбедносној конференцији прошле године Руте је, међутим, поручио да лидери треба да престану да "кукају због Трампа" и да више новца уложе у одбрану и производњу муниције, без обзира на то ко буде победник председничких избора у Америци.
Као шеф холандске владе био је један од главних подржавалаца слања војне помоћи Украјини.
Његов пут ка позицији генералног секретара Алијансе, коју је претходних 10 година држао Јенс Столтенберг, постао је сигуран након што су недавно Мађарска и Словачка наговестиле да ће подржати његову кандидатуру. Рутеовој кандидатури се противила само Румунија чији је председник Клаус Јоханис такође конкурисао за исту функцију.
Руте ће се формално повући са места премијера када недавно формирана десничарска влада званично буде заменила његову владу десног центра, а пораз на изборима је доживео у новембру прошле године. Неожењен је и цео живот живи у Хагу, а иначе је професор историје.
Dutch Prime Minister Mark Rutte  - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
СВЕТ
Ко је Марк Руте – нови шеф НАТО
Застава НАТО - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
СВЕТ
Медији: Изабран наследник Јенса Столтенберга
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала