- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска и балтичке земље шире неосновани страх - траже изградњу линије одбране на граници са Русијом

© Sputnik / Ruslan Vahaev / Уђи у базу фотографијаРуски граничнар
Руски граничнар - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Пољска, Литванија, Летонија и Естонија позвале су Европску унију да издвоји средства за изградњу одбрамбене линије дуге 700 километара на граници са Русијом и Белорусијом, чија се вредност процењује на 2,5 милијарди евра, преноси Ројтерс, позивајући се на прегледана писма.
„Стварање система одбрамбене инфраструктуре дуж спољне границе ЕУ са Русијом и Белорусијом решиће хитну потребу да се ЕУ заштити од војних и хибридних претњи... Обим и цена овог заједничког пројекта захтевају циљану акцију ЕУ за његову политичку ифинансијску подршку“, наводи се у писму.
Како преноси агенција, напомиње се да су неке дипломате ЕУ процениле вредности зградње такве копнене одбрамбене на приближно 2,5 милијарде евра. У писму се такође појашњава да се планирање и изградња морају обавити у координацији са НАТО-ом и његовим војним захтевима.
С тим у вези, портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова иронично је прокоментарисала план балтичких земаља и Пољске, рекавши да је „најважније да бодље буду окренуте према њима, а не према Русији“.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин је у интервјуу америчком новинару Такеру Карлсону објаснио да Москва не намерава да нападне земље НАТО-а. Руски лидер је приметио да западни политичари редовно застрашују своје становништво измишљеном руском претњом како би скренули пажњу са унутрашњих проблема.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала