- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Потписан уговор за изградњу нишке железничке обилазнице, ускоро крећу радови

© Sputnik / Лола ЂорђевићПруга
Пруга - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Генерални директор Инфраструктуре железнице Србије Јелена Танасковић потписала је у Београду уговор са извођачима радова на изградњи нишке железничке обилазнице, а почетак радова се очекује у јулу.
Инфраструктура железнице Србије потписала је уговор са фирмом „Екстра Ауто Транспорт“, као водећим чланом конзорцијума, који чини и кинеска компанија „China Road and Bridge Corporation“.
Вредност уговора износи 153,6 милиона евра, а рок за извођење радова је 1.035 дана.
„Грађани Ниша на изградњу железничке обилазнице чекали су неколико деценија, али је све остајало до сада само на речима. Захваљујући председнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије створени су услови да овај пројекат од значаја и за читаву Србију коначно буде успешно реализован“, рекла је Јелена Танасковић приликом потписивања уговора.
Она је истакла да ће изградњом железничке обилазнице око Ниша бити решено питање нишког железничког чвора и да возови више неће пролазити кроз центар града, као и да ће безбедност саобраћаја бити подигнута на виши ниво.
Истовремено, на тај начин биће створени услови за већи транзитни железнички саобраћај кроз Србију.
Изградња железничке обилазнице око Ниша део је пројекта модернизације и реконструкције пруге Ниш-Димитровград.
Железничка обилазница око Ниша биће дуга 22 километра.
Обухвата радове на северној обилазници око града Ниша, изградњу једноколосечне електрифициране пруге и електрификацију деонице Црвени Крст - веза са обилазницом.
Изградња обилазне пруге око Града планира се од станице Ниш Ранжирна до станице Сићево, у коридору са ауто-путем Ниш - Димитровград.
Северна железничка обилазница око Ниша обухвата изградњу нове једноколосечне електрифициране пруге.
Нова, једноколосечна, електрифицирана обилазна пруга око Ниша у дужини од 22 километра биће оспособљена за брзину возова до 120 километара на сат.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала