- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пропао државни удар у Боливији: Ухапшен побуњенички генерал /видео/

© AP Photo / Juan KaritaBolivian police hold the detained Juan José Zuñiga, former general commander of the Army, in La Paz, Bolivia, Wednesday, June 26, 2024
Bolivian police hold the detained Juan José Zuñiga, former general commander of the Army, in La Paz, Bolivia, Wednesday, June 26, 2024 - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
У Боливији је дошло до покушаја државног удара под руководством генерала Хуана Хосеа Суњиге. Недавно је разрешен дужности команданта боливијске војске, а та одлука му се није допала. Генерал је одбио да поднесе оставку и тражио је „обнову демократије“ и ослобађање политичких затвореник.
У среду су војници који подржавају Суњигу са оклопном техником заузели централни трг Ла Паза и блокирали владине зграде где се налазио председник земље Луис Арсе са министрима.
Након неуспешног покушаја побуњеника да упадну у зграду, Арсе се обратио нацији и позвао грађане да се супротставе државном удару и подрже демократију.
Председник је након тога сменио три главна војна команданта. Хосе Вилсон Санчез је постављен за главнокомандујућег војске уместо Зуњиге, Херардо Сабала је постао командант ваздухопловних снага, а Ренан Гвардија је именован за команданта морнарице.

Санчез је позвао Суњигу да не „пролива крв боливијских војника“ и апеловао је на војнике који подржавају побуну да се врате у своје јединице. Они су послушали позив новог главнокомандујућег и напустили трг који су брзо заузеле присталице председника Арсеа.

Боливијско тужилаштво је одмах издало налог за хапшење Суњиге и он је убрзо приведен. Локална телевизија је приказала како генерал напушта зграду генералштаба Боливије у пратњи полиције.
Он је покушао да објасни новинарима своју верзију догађаја у Ла Пазу, тврдећи да му се председник Арсе током једног састанка пожалио на његову ниску популарност и замолио генерала да „уради нешто да се то промени“.
„Ово неће бити лак процес“, рекао је боливијски министар унутрашњих послова Едуардо Дел Кастиљо.
Како је објаснио, генерал Зуњига се оптужује за атентат на председника и потпредседника земље, као и за побуну против народа. Поред Суњиге приведени су генерал ваздухопловства Марсело Хавијер Сегара и вицеадмирал Хуан Арнес Салвадор.
Едуардо Дел Кастиљо је рекао да је током покушаја пуча најмање девет особа повређено од ватреног оружја које су користили побуњеници.
Немири у Боливији - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
СВЕТ
Боливијска војска заузела трг испред зграде владе
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала