- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Српски лекари нису могли да верују шта су све видели овде“: Даница Грујичић у Русији

© Sputnik / Pavel Bykov / Уђи у базу фотографијаОбњинска нуклеарна електрана - прва нуклеарна електрана у свету
Обњинска нуклеарна електрана - прва нуклеарна електрана у свету - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
За развој сарадње Русије и Србије у нуклеарној медицини потребно је шире информисање о технологијама које се користе, укључујући и размену искустава приликом посета лекара медицинским центрима две земље, каже бивши министар здравља Србије Даница Грујичић.
„Представници наших земаља имају много тога да науче једни од других у нуклеарној медицини. Желела бих да се та сарадња развија, Многи лекари у Србији верују у руску медицину, али не знају много о њеним могућностима. Протеклих година овде су долазили акушери, спинални хирурзи, ортопеди. Нису могли да верују шта су све видели,” рекла је Грујичић, која је учествовала на манифестацијама поводом 70. годишњице прве у свету Нуклеарне електроцентрале у Обњинску у Калушкој области.
Она је истакла значај ширег информисања српских специјалиста о достигнућима нуклеарне медицине у Русији, а као један од видова размене информација о технологијама лечења рака, навела је посете здравствених радника медицинским центрима у Русији и Србији.
Она је такође додала да ће у онкологији 21. век „бити век нуклеарне медицине“. Истовремено, она сматра да је развој здравственог сектора знак „одговорне државе“, преноси портал "Братство".
Грујичићева је у Обнинску посетила Медицински радиолошки научни центар где је, коментаришући резултате посете, истакла предности организовања на једном месту свих процеса важних за развој онколошке терапије – од истраживања до производње и употребе изотопа.
Она је посебно истакла доступност у центру метода радиоемболизације за лечење великих тумора јетре.
„Слике пре и после које сам видела су једноставно невероватне. Такви приступи могу продужити живот пацијента и побољшати његов квалитет“, додала је она.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала