- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Традиционалне „Видовданске свечаности“ 28. јуна у Андрићграду

© Sputnik / Дејан СимићСпоменик Иви Андрићу у Андрићграду
Споменик Иви Андрићу у Андрићграду - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Традиционалне „Видовданске свечаности“ биће одржане 28. јуна у Андрићграду, а централни догађај свечаности јесте додела престижне „Велике награде Иво Андрић“. Овогодишњи лауреати тог признања су нобеловац Абдулразак Гурна из Танзаније и српски песник Саша Радојичић.
Програмом је предвиђена Света архијерејска литургија у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду, коју ће поводом храмовне славе у 9.00 часова служити митрополит дабробосански Хризостом.
Након литургије биће уприличено резање славског колача и организована литија до Трга палих бораца, где ће бити служен парастос српским војницима страдалим од Косовског боја до данас.
Додела престижне „Велике награде Иво Андрић“ почеће у 14.00 часова у свечаној сали Андрићевог института, након чега ће у Галерији „Петар Лубарда“ бити отворена изложба дела угледног сликара Славка Крунића.
У образложењу за награду за животно дело Абдулразаку Бурни жири је посебно истакао доминантне мотиве у делима тог писца, у првом реду питање идентитета, искуство избеглиштва, раскол између живота у домовини и `нелагодног сусрета с Европом`, као и трауме узроковане ратом.
За Сашу Радојчића и његову награђену збирку „Тобоган“ жири је, поред осталог, навео да је реч о потврди онога по чему је овај песник одавно познат - по дубокој лирској интуицији и филозофским разматрањима.
Изложбу ће употпунити наступ „Аморосо“ дуа, младих уметника с Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Вехбије Хоџића и Сенке Слипац, који ће изводити дела класичне и филмске музике.
У биоскопу „Доли Бел“ у 19.00 часова биће изведена позоришна представа „Књига о Милутину – део први“ Звездара театра, у режији Егона Савина. Представа је базирана на истоименом роману Данка Поповића и доноси снажну антиратну поруку кроз животну причу Милутина Остојића, коју тумачи глумац Ненад Јездић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала