Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Приштина је хтела де јуре признање, не верујем у будућност дијалога у скорије време

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић се осмехује
Александар Вучић се осмехује - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аљбин Курти није хтео да разговара у Бриселу и да није дошло до дијалога, јер Приштина не жели дијалог, већ само признање тзв. Косова.
"Да ли није хтео, није смео, није желео, то је мање више његова ствар. До дијалога није дошло, јер они дијалог не желе. Они су чак кроз поменута три услова желели де јуре признање. Ово више није де факто, ово је де јуре признање и то је оно што су тражили, то је оно што су желели", рекао је Вучић за ТВ Пинк.
Он је казао да Курти није хтео да разговара, док ми јесмо и то о сваком споразуму.
"Хтели смо да разговарамо о томе како компромисима да решимо проблеме, али као што сам рекао и пре самог састанка знао сам да они на то нису спремни и да их такве ствари не интересују. Хапшења и прогон Срба на које више нико не реагује, који су постали свакодневица и уобичајени и за међународну заједницу говори о томе да они и не знају баш шта би да раде са Куртијем, а истовремено их то много и не секира", рекао је Вучић.
Што се тиче политичке и правне природе наших односа, нема ту ничега новог, нити ће ускоро бити, просто потпуно је јасно да Курти не жели да формира ЗСО, да га то не занима. Важно је да сачувамо мир и да у миру тражимо најбоља решења за даљи економски развој Србије, за даљи економски развој.
Вучић је рекао и да не верује у могућност да ће у скором периоду доћи до озбиљног дијалога са Приштином и нагласио да је Србија увек спрема и отворена за разговоре.
"Увек ћете морати да тражите начин да разговарате са некима, а то да ли ће да постоји у скором, у неком скором периоду, озбиљан дијалог, ја у то не верујем. Ми смо увек спремни, отворени, али не видим никакву могућност за то", рекао је Вучић.

Хвала Шпанији, показали су да су пријатељи међународног права

Вучић је рекао да је одлука шпанског парламента да не изгласа иницијативу појединих каталонских странака о признавању тзв. Косова очекивана и захвалио је на томе, како је истакао, шпанским пријатељима.
"То показује колики је њихов страх од сепаратизма у Шпанији, што је логично, али им заиста искрено хвала. Показали су да су пријатељи међународног јавног права", рекао је он.
Вучић је изјавио да он као председник државе неће да мења политику земље.
"Хоћу да кажем да ће моја политика бити политика Србије, а та политика је дефинисана интересима, потребама и будућношћу Србије", поручио је он.
Додао је да не жели да Србија слуша било кога и да служи било коме.
"Желим да кажем у име Републике Србије, да ћемо ми да служимо свом народу", рекао је Вучић и поручио је грађанима да је у Србији будућност.

Проблеми у свету ће ескалирати

Вучић је оценио да је јасно да ће доћи до ескалације и већих проблема у свету будући да Запад не може да приушти себи да изгуби у Украјини из страха да ће изгубити доминантну позицију наредних 100 година, а да председник Владимир Путин не може да дозволи да Русија изгуби јер не би остало ништа од његовог политичког наслеђа, а ни сама земља у овом облику не би постојала.
„Јасно је да ће доћи до даљих и већих проблема. Биће много тежи и већи сукоб него данас, полако се томе приближавамо морамо да будемо спремни, да се сачувамо, склонимо“, рекао је он. „Морамо да се боримо да сачувамо мир. Морамо да се спремимо да чувамо мир, да радимо, да градимо, да чувамо паре и зато сам молио министре“, додао је.
Вучић је најавио да ћемо „цело лето вредно да радимо, напорно да радимо како би се припремили све. Да обезбедимо довољно горива, довољно воде, довољно струје“.
„Молим људе да разумеју државу. Не можемо да имамо плате као у Немачкој, али смањујемо разлику. И сваке године да тако радимо, та разлика ће бити мања. Мерићемо је у годинама, прво двоцифреним, а затим једноцифреним“, рекао је Вучић.

Не очекујем да Црна Гора донесе резолуцију о Јасеновцу

Вучић је рекао да не очекује да црногорски парламент донесе резолуцију о геноциду у Јасеновцу која је на дневном реду сутра и додао да је спреман, уколико се то ипак догоди, да се извине за погрешну процену и честита им на доношењу резолуције.
"Ако донесу ту резолуцију, честитам им. Ако не донесу, потврдиће се оно што сам рекао, да верујем да је неће донети. А ако је донесу, ја ћу рећи 'извините, моја процена је била погрешна'. И ја, немам никакав проблем, код мене су ствари чисте", изјавио је Вучић.
Додао је да је чуо од европских политичара да се неки људи из Црне Горе жале да је он вршио притисак везано за резолуцију о Јасеновцу.
"Само хоћу да вам кажем да лажу, да их ни једном нисам позвао, ни једном их ништа нисам питао, ни једном им ништа нисам тражио. Нисам ја поменуо резолуцију о Јасеновцу, већ они, у тренутку кад нису знали како да оправдају то што ће да гласају за резолуцију о Сребреници и на сваком месту говоре како смо ми били некоректни по питању резолуције о Сребреници", рекао је Вучић.
Додао је да су пред Србијом не лаки, односно тешки дани - годишњица страдања Срба у Братунцу, као и злочина у Сребреници и истакао да се нада да неће бити осуђујуће пресуде против Милорада Додика.
"То би показало да неко споља жели сукобе на пољу бивше Југославије", закључио је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала