- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Зеленски: Кијеву истиче време

© Tanjug / AP Photo/Laurent CiprianiПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Украјински председник Владимир Зеленски признао је да Кијеву истиче време и да има много губитака на бојном пољу.
„Морамо да припремимо... план и ставимо га на сто у року од неколико месеци. Немамо много времена, јер имамо много рањених и погинулих на ратишту... Не желимо да овај рат траје годинама. Зато желимо да припремимо план заједничког деловања, да га ставимо на сто за други самит (о Украјини)“, рекао је Зеленски, одговарајући на питања новинара у Бриселу.
Он је, истовремено, признао да су постојале потешкоће у организовању прве конференције о Украјини због потребе да се на учешће позове велики број представника земаља са различитих континената.
Осим тога, током свог говора пожалио се на укидање низа антируских санкција које су раније уведене због сукоба у Украјини.
Конференција о Украјини у швајцарском Биргенштоку одржана је 15-16. јуна. У Кремљу су изјавили да је тражење опција за решавање ситуације у украјинском сукобу без учешћа Русије апсолутно нелогично и узалудно. Заједничка изјава усвојена после конференције позива да се Кијеву врати контрола над Запорошком нуклеарном електраном, а такође се позива на слободну пловидбу Црним и Азовским морем, размену и ослобађање свих ратних заробљеника. У документу се говори и о потреби дијалога свих страна како би се сукоб окончао.
Председник Русије Владимир Путин изнео је 14. јуна нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, који предвиђају признавање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као делова Русије, утврђивање несврстаног и безнуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција. Украјинска страна је ову иницијативу одбила.
Руска војска у зони специјалне операције - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
РУСИЈА
Путин упозорио: Наш мировни предлог за Украјину неће вечно бити на столу
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала