- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Жребање делегата“: Удар на Републику Српску – потпуном лакрдијом и апсурдом

© Фото : Спутњику уступила РТРСУставни суд БиХ
Уставни суд БиХ - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2024
Пратите нас
Одлука Централне изборне комисије да делегата Републике Српске у Дому народа парламента БиХ изабере жребом потпуна је лакрдија и апсурд јер испада да о томе ко ће представљати српски народ одлучују Уставни суд, ЦИК и Суд БиХ, а не Скупштина Републике Српске која је једина надлежна за избор делегата, сматра политиколог Бојан Шолаја.
Централна изборна комисија БиХ најавила је да ће у понедељак 1. јула бити организовано жребање за петог делегата у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ док је председник Српске Милорад Додик рекао да га не интересује жреб и да неће учествовати у томе.
Наиме, СНСД је након парламентарних избора 2022. у БиХ први пут имао четири делегата у Дому народа Парламента БиХ, а опозиција само једног. То је омогућило Додиковој странци да има контролни механизам у својим рукама за све одлуке са нивоа БиХ, јер без четири гласа „за“ у српском Клубу не може бити усвојен ниједан закон или одлука.
За то време, међутим, трајали су покушаји да се Додиковој странци оспори један мандат. Након завршеног гласања две листе – Додикова СНСД и ПДП Бранислава Бореновића, имале су по 12 гласова. Парламентарна Изборна комисија, која је спроводила избор делегата, тада је прогласила неважећим један листић који је био у корист листе ПДП-а и њиховог представника Ненада Вуковића.

Низ апсурда институција БиХ

Кад се у Народној скупштини појавио спорни листиће, ако је сумњала да постоји нерегуларност ЦИК је имала законску могућност да случај врати у Народну скупштину Републике Српске да се процедура понови или да тражи тумачење Скупштине која је надлежна за избор делегата из Републике Српске у Дому народа, објашњава Шолаја.
У правно-политичкој лакрдији која је уследила, Суд БиХ је прво уважио жалбу СНСД-а и доделио им тај мандат, да би две године касније Уставни суд одлучио да ЦИК поново донесе одлуку. А онда је СНСД је поново уложио жалбу апелационом одељењу Суда БиХ да би СуД БиХ одлучио потпуно другачије у односу на своју првобитну одлуку, додаје Шолаја.
Све то је неки низ апсурда који прати све што се дешавало од самог почетка, сматра Шолаја и подсећа да је спорни гласачки листић завршио у јавности и да су га презентовали политички представници из Федерације који на тај начин не учествују у политичком животу Републике Српске.

Циљ жребања – слабљење Републике Српске

Шолаја сматра да постоје основане сумње да одређени међународни фактори утичу на овај процес са веома јасним циљем да се СНСД-у одузме тај четврти мандат у Дому народа и самим тим и могућност да на један чврст начин штите интересе Републике Српске у Дому народа.
На овај начин оставља се простор да се праве разне друге комбинаторике по БиХ, наравно, увек на штету Републике Српске или два од три народа у БиХ, истиче Шолаја.
„Поред свега што је мимо процедура, имамо чињеницу да исто тело доноси другачију одлуку у односу на претходни период, и то се све дешава на пола мандата. На крају крајева, ишло се до те мере у том правцу да није јасно како ће некоме бити одузет, а некоме додељен мандат. То је требало у самом старту или да се врати ономе ко је надлежан за изборе или да се у то не упушта на овај начин да се неким слободним тумачењем доноси одлука. А као што смо видели, ни у самој ЦИК није био јединствен став да ли је то важећи или неважећи гласачки листић.“
Шолаја наглашава да је поражавајуће то да се неко бира извлачењем куглице уз напомену да је циљ жребања да се ослаби позиција Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, јер четири делегата у Дому народа Парламентарне скупштине имају могућност да блокирају било какву штетну одлуку по Српску.

Још један у низу притисака

У односу снага у српском клубу три према два где се претпоставља да опозициони делегати неће подржати ставове представника власти Републике Српске, оставља се један простор да се кроз притиске на опозицију неке ствари прогурају, објашњава Шолаја.
А тако се, у суштини, слаби механизам за заштиту виталних интереса Републике Српске, оцењује Шолаја и додаје да је јасно зашто се сад кренуло у „жребање делегата“.
„Тренутно су највећи притисци на Републику Српску и ово је само једна од ствари која је искоришћена да се тај притисак употпуни, јер једноставно се од Републике Српске траже неке ствари које су мимо устава, мимо свега што је предвидео Дејтонски споразум и, на крају крајева, нешто што је мимо воље самог народа и политичких представника Републике Српске“, упозорава Шолаја.

Нејасне процедуре

У целој тој причи, како истиче наш саговорник, једино је неспорно да се на гласачком листићу који је завршио у јавности види да неко није гласао регуларно, што значи да није у питању гласачки листић којим би се бавила ЦИК,.
„Изборни систем БиХ је јако сложен, али оно што се види из овог случаја је да постоје нејасне процедуре око многих ствари. Оно што остаје као отворено питање, све и да се жребом додели мандат у односу на оно што је било претходно стање, то је да они не знају како да одузму мандат некоме ко није прекршио ниједно правило, односно ниједну законску одредбу за одузимање мандата. Значи они сад и да доделе неком другом мандат не знају како ће тренутном делегату да одузму тај мандат. На крају крајева, ово што говоре из ЦИК-а једне државе прилично је смешно кад се каже да ће две куглице ставити у неку зделу па су понуђени присутни медији да учествују, да се то добро промеша и да се види да ту нешто није намештено.“
У случају спорног мандата једино је релевантан глас у Народној скупштини а ту смо имали јасну ситуацију да неко у старту није хтео да гласа или је поништио свој листић, и уопште није требало да ЦИК утврђује да ли је тако или није, додаје Шолаја.
Погледајте и:
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
РЕГИОН
Додик: Америчке санкције према појединцима и компанијама су наметање политичке воље
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала