- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Спортско-породична драма – сукоб ћерке и оца „због“ Србије

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUЛана Пудар
Лана Пудар - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Пратите нас
Лана Пудар, репрезентативка Босне и Херцеговине у пливању и њен отац Велибор ушли су у јавни окршај после навода да је Србија позвала 18-годишњакињу да промени држављанство.
Лана је са свега 18 година успела да постане европска шампионка и бронзана на Светском првенству у дисциплини 200 метара делфин.
Сјајна Мостарка је и велики адут Босне и Херцеговине на Олимпијским играма. Међутим, у последњих неколико дана јавност је заокупљена сукобом ћерке и оца.
Отац Велибор је покренуо тему открићем како је његову ћерку, иначе дете Србина из БиХ, Србија позвала да наступа за ту земљу.
Лана је одмах реаговала на ту објаву и открила у каквом се односу налази са својим оцем.
„Осећам потребу овим путем да реагујем на медијске наслове и текстове који су се појавили на готово свим медијима, а везани су за јавне иступе мога оца Велибора Пудара на друштвеним мрежама.
Одлука за коју ћу државу наступати никада није била упитна и увек је била и искључиво моја, а не његова или било кога другог. Ограђујем се од свих ранијих и евентуалних будућих јавних иступа Велибора Пудара који узимају у контекст мене, моју спортску каријеру и приватни живот мене и моје породице. Мој отац и ја већ скоро две године немамо никакав контакт и све његове изјаве немају апсолутно никакве везе са мном.
Овако нешто је најмање потребно у тренутку када сам у завршним припремама за наступ на Олимпијским играма у Паризу. Међутим због великог интереса јавности, а пре свега због себе и свега онога што ме чека, осећала сам потребу дасе јавно огласим, разјасним и ставим тачку на све горе наведено.
Ово је последњи пут да се јавно оглашавам и говорим на ову тему и молим вас да то поштујете. Хвала вам на разумевању и огромној подршци коју имам и осећам од свих добронамерних људи у нашој домовини и изван ње!“
Следила је реакција њеног оца:
„Морам да одговорим на саопштење моје кћерке, Лане Пудар. Као прво, у мојој објави о Вањи Удовичићу , нигде нисам написао да је неко други одлучивао за кога ће Лана пливати, осим ње саме, као и још много пута после, када су многе земље звале да плива под њиховом заставом.
Од малих ногу је одлучила да ће пливати само за земљу свог рођења, земљу свог порекла и земљу коју воли, за БиХ. Не знам ко је како схватио моју објаву која је била врло јасна.
Друго, што се тиче контакта између Лане и мене, истина је да се нисмо видели скоро две године. Разлог је развод брака између њене мајке и мене. Проблеми у браку су настали још 2011. године, али сам остао са породицом да бих деци осигурао све услове да одрасту без икаквих проблема.
Син Немања да заврши факултет, а Лана да се може бавити пливањем. Радио сам 10 година у Саудијској Арабији, а мајка је одгајала децу. Проблеме које смо требали решити Ланина мајка и ја, ‘у четири ока’, никада нисмо решавали јер је њена мајка увек, када би се повела прича о томе, тражила заштиту у малолетној деци и наравно да су јој били приврженији него мени.
Толико им је прича напричала да би заштитила себе, а против мене, да је данас резултат свега да наша деца не контактирају никога од моје родбине и пријатеља, па ни мене. А ја знам да сам дао све, и душу, да би они били данас оно што јесу, да ми је савест чиста и да ходам по свету уздигнуте главе и гледам људе у очи.
Е сад, не знам могу ли тако гледати и ходати појединци. Без обзира на све, увек сам ту за своју децу и знам, а знају и појединци, колико сам добрих ствари направио за њих у ове последње две године. Иако су пунолетни, надам се да ће једног дана ‘одрасти’ и почети да размишљају својом главом.
Не желим више полемисати нити причати о овим стварима јер знам ко сам, шта сам и какав сам“, навео је Пудар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала