Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Милош Вушевић се обраћа грађанима Крушевца - Sputnik Србија

„Видовдан је дан када смо победили, а не изгубили“: Србија обележава национални празник

Пратите нас
У Србији се данас низом манифестација обележава национални празник Видовдан, као и 635. годишњица Косовског боја. У Манастиру Раваница служен је парастос и одражана је литургија, након чега је одржана свечана седница Владе Србије. Положени су и венци на Споменик Косовским јунацима у Крушевцу.
Централну манифестацију у том граду предводи председник Владе Србије Милош Вучевић који је поручио да је Видовдан угаони камен наше културе и националног идентитета, али и подсетник на кључне тренутке и искушења кроз које смо као народ прошли у историји. Он је истакао да је Видовдан јавна исповест колективног сећања које опомиње и буди, храбри и бодри, крепи и учи, али и дан када смо победили, а не изгубили.
Видовдан је грађанима честитао и председник Србије Александар Вучћ.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
15:20 28.06.2024
На Газиместану приведен Србин из Бабиног Моста
Припадници такозване косовске полиције привели су данас на Газиместану Србина Н.М. из Бабиног Моста.
Он је издвојен из групе људи која је била на Газиместану где је служен парастос страдaлим ратницима у Боју на Косову 1389. године, јавио је Танјуг. Н.М. је након тога одведен у полицијском возилу.
Иначе, такозвана косовска полиција је на улазу на Газиместан вршила претрес и није дозвољавала уношење српских застава и мајица са српским обележјима.
15:01 28.06.2024
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
СРБИЈА
Патријарх Порфирије: Сви треба да се молимо за Србе са Косова и Метохије /видео/
14:56 28.06.2024
Јоаникије: Косово има силу васкрсења, то је српски Јерусалим
Парастосом на Газиместану данас на Видовдан одата је пошта косовским јунацима палим у Косовском боју 1389. године.
Епископ црногорско-приморски Јоаникије поручио је у својој беседи на Газамисетану да Косово има “силу васрсења” и да је то српски Јерусалим.
“Косово и Метохија иако је распето има силу васкрсења, оно је наша света земља, наш Јерусалим”, казао је Јоаникије.
Он је нагласио да су српски јунаци који су гинули за веру и слободу дописивали најважнији споразум који је постигнут 1389. године.
“Када кажу имамо овај или онај споразум, Колико их је већ био, али најглавнији споразум постигнут је 1389. године и потписао га је Свети кнез Лазар и Милош Обилић и старина Југ Богдан и његових девет синова и остли српски витезови, а за њима су га потписивали и дописивали сви јунаци који су гинулии за веру и слободу и за наше светиње”, поручио је он.
Треба нам много памети и мудрости, поручио је владика Јоаникијје и додао да је одушевљен младим покољењем које Бог сабира у српске светиње.
За разлику од прошле године када на Газиместану није био организована парастос, ове годину присуствују велики број верника, а највише из Црне Горе.
13:58 28.06.2024
Орден Мајка девет Југовића уручен мајкама са четворо и више деце
Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парилић, заједно са владиком рашко-призренским Теодосијем мајкама са четворо и више деце, уручила је орден Мајка Девет Југовића и новчану помоћ.
Додељена су три златна ордена мајкама са петоро и више деце и 43 сребрна ордена мајкама са четворо деце.
Том приликом Парлићева је истакла да се и поред прогона и страдања, на Косову и Метохији живи, рађају се деца, крсте и сада, као и да ће тако бити кроз векове.
„Најбољи пример за то су управо ове наше мајке. Данас је Влада Републике Србије заједно са Епархијом доделила орден Девет Југовића мајкама са четворо и више деце која ће одрастати у негујући Видовдан и бранећи свој духовни живот и у тој мери ће наставити да се боре за слободу као што су то наши преци чинили вековима. Докле год ми чувамо Косово и Косово ће чувати нас“, рекла је она.
Додала је да је на данашњи дан цела Србија духовно на Косову и Метохији.
„Овде смо у Грачаници и поред забране доласка нашим црквеним великодостојницима и државним званичницима. Ова последња забрана нашем патријарху и директору Канцеларије неће нас омести да у радости дочекујемо и празнујемо овај велики дан“, рекла је она.
13:46 28.06.2024
13:32 28.06.2024
Вучевић: Да се поштује међународно право седница владе била би у Грачаници
Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да су се окупили у царском граду Крушевцу уместо у Грачаници и на Газиместану пошто нема поштовања међународног јавног права, као и да су на посебној седници владе разматрали четири кључне теме.
"На данашњој посебној седници владе дотакли смо се или причали о четири теме које су кључне за данашњи рад - питање унутрашње и спољне безбедности односно из делокруга и надлежности посла МУП, Министарства одбране, где су један кратак извештај дали министари у тим ресорима, затим у области културе и свему што Министарство културе ради на очувању свих оних националних и идентитетских ствари и питања које красе и одређују наш народ. И питање, наравно, економије, односно привреде", рекао је Вучевић.
Милош Вучевић - Sputnik Србија
Он је додао да је привреда мотор развоја државе.
"Јер без снажне економије, уређених финансија, стабилне монетарне политике, данас ни Војска Србије и Министарство одбране не би имали све ово што смо видели данас", рекао је Вучевић.
Када већ нема поштовања међународног јавног права и правде, јер би ми данас посебну седницу владе одржали у Грачаници и били на Газиместану, природна и нормална адреса за Владу Србије јесте царски град Крушевац и Расински управни округ, рекао је Вучевић.
13:23 28.06.2024
Ненад Поповић за Видовдан посетио манастир Хиландар
Министар без портфеља задужен за међународну економску сарадњу Ненад Поповић, у својству изасланика председника Србије Александра Вучића, посетио је 27. и 28. јуна, за Видовдан, манастир Хиландар на Светој Гори у Грчкој.
Поповић је игуману архимандриту Методију и хиландарском братству пренео личне поздраве председника Србије, као и његову подршку обнови и очувању духовног и културно-историјског наслеђа које баштини манастир Хиландар, саопштено је из Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Србије.
Ненад Поповић за Видовдан у посети Хиландару. - Sputnik Србија
Истакао је да Вучић и Влада Србије препознају непроцењиви значај и место које Хиландар заузима у историји и колективном осећању српског народа, као и углед манастира у светском Православљу.
У оквиру посете Поповић је присуствовао празничним богослужењима која су започела свеноћним бдењем, а завршена у раним јутарњим часовима Саборном светом литургијом, и у наставку монашком трпезом. Поповић је обишао радове на конацима Игуменарија и Дохија, чијом реализацијом се завршава обнова изгорелог дела манастира.
Такође, Поповић је разговарао са игуманом Методијем о предстојећим плановима за реконструкцију манастирске ризнице и изградњу депоа за чување хиландарске збирке икона, повеља и рукописних књига, која представља највећу колекцију свештене уметности и рукописне књижевности српског народа.
13:04 28.06.2024
Додик: На Видовдан бранили слободу не само српског народа, већ и западне цивилизације
У цркви Светог великомученика кнеза Лазара у Општини Језеро обележен је Видовдан - крсна слава Војске Републике Српске, а председник Републике Српске Милорад Додик је у обраћању присутнима поручио да су Срби увек поступали најхрабрије.
„Бранили смо на Видовдан слободу, не само српског народа, већ и западне цивилизације“, рекао је Додик и навео да је српски народ остао доследан бранећи своје две српске државе - Србију и Републику Српску.
Претходно су Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић положили венац на спомен-обележје погинулим борцима у Језеру.
12:50 28.06.2024
У Крушевцу почео приказ наоружања и опреме Војске Србије
На Тргу косовских јунака у Крушевцу почео је данас приказ наоружања и опреме Војске Србије коме присуствује председник Владе Србије Милош Вучевић, а на коме ће први пут у Србији бити приказан систем за противваздушну одбрану (ПВО) HQ-17AE.
HQ-17AE је кинески ПВО систем кратког домета и служи за заштиту трупа на копну.
Он омогућава гађање четири циља истовремено на даљинама до 15 км и висинама до осам километара.
На Тргу косовских јунака у Крушевцу приказано је наоружање и опрема Војске Србије - Sputnik Србија
12:44 28.06.2024
Вучевић: Видовдан је угаони камен наше културе и националног идентитета
Председник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је данас у Крушевцу, на централној манифестацији обележавања националног празника Видовдан и 635. годишњице Боја на Косову, да је Видовдан угаони камен наше културе и националног идентитета, али и подсетник на кључне тренутке и искушења кроз које смо као народ прошли у историји.
„Са правом смо данас у царском граду, Крушевцу, на обележавању једног од најважнијих датума у историји Србије и српског рода, Видовдану. Овај дан обележавамо 635 година. И наравно поставља се питање зашто је то тако или како је то могуће да један празник, један датум, један народ обележава више од шест векова. Видовдан је дан, када се преплићу прошлост, садашњост и будућност“, рекао је Вучевић.
Он је истакао да судбоносни 28. јун није само датум у неком календару, већ моменат који симболизује отпорност, пожртвованост и оно све што је добро у нама.
„Видовдан је јавна исповест колективног сећања које опомиње и буди, храбри и бодри, крепи и учи. Видовдан је и то да запамтимо дан када смо победили, а не изгубили. На овај дан сећамо се многобројних мученика који су пали за отаџбину, род и веру, пре Косова, на Косову и после Косова.
Међу њима на првом месту свети кнез Лазар који се 1389. године пре приволео небеском него пролазном земаљском царству. Лазар је донео одлуку да се бори знајући да су све околности против њега, што оличава дух Видовдана. А то је бирање части уместо потчињавања неправди, јачем и снажнијем. То је оно што ниске душе утамничене ропским ланцима нити могу да схвате, нити да разумеју“, навео је Вучевић.
Он је истакао да је тај колосални бој дубоко урезан у националну свест, подсећајући нас на високу цену слободе.
Вучевић је подсетио да је свака генерација имала свој видовдански испит.
„Кроз наш рад морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације да живи, ради и гради се Србија“, рекао је Вучевић и нагласио да је Видовдан завет за непрекидну борбу за слободу која је одредила нашу историју.
Подсетио је да се Србија током векова суочавала са бројним изазовима и недаћама.
„Борили смо се за нашу независност против разних освајача и бранили наше право да самостално уређујемо свој дом и ту никада и ни по којој цену нисмо правили компромисе“, рекао је он.
Тадође, истакао је да морамо осигурати да пламен слободе настави да гори за будуће генерације, да живи, ради и гради се Србија.
„Амерички председник Вудро Вилсон је 1918. године написао - борба српског народа за слободу и право и тежња свих словенских народа за признањем њихове народности и њиховог права да управљају својом судбином и својом политиком привукли су више но икад пажњу целог света и морају задобити симпатију свакога који то види“, навео је Вучевић.
Премијер је нагласио да му се чини да су ове речи и данас више него актуелне гледајући све што се дешава у региону и широм света.
„И тада смо љубављу и упорношћу, безрезервном вером у своју отаџбину и наше сопствене снаге задобили поштовање целог света. И тада и данас били смо на страни правде, нисмо се бојали, јер смо знали да Србија гледа у нас“, казао је он.
Подсетио је да се Србија последњих година суочава са новим изазовима.
„Притисци из иностранства, угрожавање наше политичке независности, оспоравање наше војне неутралности и кршење међународног права тестирају нашу мудрост, стрпљење и одлучност. Видовдан нас живо подсећа и учи да смо у прошлости превазишли веће изазове и из њих изашли јачи“, рекао је он.
Премијер је оценио да смо највеће победе постизали комбинацијом светог тројства нашег опстанка - а то су како је додао, мудрост, стрпљење, а кад затреба и беспрекорна и заветна одлучност.
„Одлучност да бранимо и полетимо ако треба, али и мудрост да градимо и развијамо економију и стрпљење да чекамо“, рекао је Вучевић који је нагласио да су се данас сви окупили у Крушевцу и да се сете жртава које су се уградиле у државност Србије.
„Овде смо да научимо нашу децу значају Видовдана како би они чували вредност због којих смо поносни што смо Срби и због чега су нас и сви други народи поштовали и дивили нам се у тој заветној укоњености у Видовдану“, рекао је Вучевић и подсетио да и данас као и много пута кроз историју, опет покушавају да Србији сломе кичму због КиМ.
Милош Вушевић се обраћа грађанима Крушевца - Sputnik Србија
Он је поручио да се наставља одлучна борба за очување државних националних и народних интереса, за опстанак КиМ и пре свега за опстанак Срба на КиМ.
Вучевић је додао да наша снага лежи у прецима, али пре свега у потомцима - у нашем народу и уједињеној Србији која никада не сме да се дели.
„Нека жртва кнеза мученика и осталих косовских јунака који су пре 635 година пали на Косову за крст часни и слободу златну, буду снага и сила на основу којих ћемо доносити наше одлуке“, казао је премијер.
Он је додао да су наши преци падали славно да бисмо ми данас били сложни и уједињени око Србије.
„Гледајмо у будућност и нове изазове, са истом видовданском храброшћу и одлучношћу која је увек водила наш народ. Будимо као један, радни и вредни, мудри и предани, и чекајмо дан васкрса и славе а свануће нова зора. Живела Србија“, поручио је премијер.
12:41 28.06.2024
Положени венци на Споменик Косовским јунацима у Крушевцу
Председник Владе Милош Вучевић, у пратњи министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Немање Старовића, положио је венце на Споменик Косовским јунацима у Крушевцу, у оквиру централне државне манифестације обележавања националног празника Видовдан и 635. годишњица Боја на Косову.
Положени венци на Споменик Косовским јунацима у Крушевцу - Sputnik Србија
Уследило је интонирање химне „Боже правде“, а потом су венце положили и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић.
12:10 28.06.2024
У Градској кући у Крушевцу завршена је свечана седница Владе Србије.
Свечана седница Владе Србије у Градској кући у Крушевцу - Sputnik Србија
12:09 28.06.2024
Литургија у манастиру Грачаница;Теодосије: Овде смо да покажемо верност вери
Неколико стотина верника присуствовало је видовданској литургији у манастиру Грачаница коју је служио архиепископ црногорско-приморски Јоаникије уз саслужење митрополита и епископа СПЦ.
Владика рашко-призренски Теодосије пренео је поздраве патрихарха Порфирија којем је онемогућено да на данашњи празник буде са својим народом.
Грачаница, Срби са свих страна похрлили на Косово и Метохију    - Sputnik Србија
„Ми данас сабрани овде треба да покажемо ко смо и за шта смо опредељени на овом пролазном земаљском животу. Треба да покажемо да ли држимо завет Исуса Христа. Да ли држимо завет светог кнеза Лазара. Да покажемо колико смо верни нашој вери православној, нашим светињама. Овде сам и да пренесем поздраве његове Светости, нашег патријарха који је сваке године са нама и који је у својој беседи говорио да је ово његов дом. Њему је ове године ускраћено да буде са нама. Они који мисле да ће тиме нешто постићи насупрот томе они показују ко су , шта су и каква је њихова култура“, рекао је владика Теодосије.
Народ се окупио у манастиру Грачаница - Sputnik Србија
Литургији су присуствовали представници локалних институција, Канцеларије за КиМ, званичници из централне Србије и региона.
Обележавање Видовдана у Грачаници на КиМ - Sputnik Србија
12:09 28.06.2024
Литија у Крушевцу: Молитвени ход уз мошти Светог кнеза Лазара
Поводом Видовдана у Крушевцу је одржана литија у којој су учествовали и министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
Молитвени ход уз мошти Светог кнеза Лазара, од цркве Лазарице до Споменика косовским јунацима, предводио је архиепископ и митрополит крушевачки Давид, који је на крају литије одржао помен косовским и свим страдалим српским јунацима, наводи се у саопштењу Министарства одбране.
Литија у Крушевцу поводом Видовдана. - Sputnik Србија
Додаје се да су у литији су традиционално учествовали припадници Војске Србије.
11:44 28.06.2024
Почела свечана седница Владе Србије у Крушевцу
Свечана седница Владе Србије поводом обележавања националног празника Видовдана и 635. годишњица Боја на Косову почела је у Градској кући у Крушевцу.
Поред премијера Милоша Вучевића, седници присуствују сви министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и градоначелник Крушевца Иван Манојловић.
11:43 28.06.2024
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
СРБИЈА
Вучић честитао грађанима Видовдан: Будућност је у вашим рукама
10:41 28.06.2024
Видовданска честитка Министарства спољних послова Србије
Српски народ обележава дан националног поноса и јединства - Видовдан у којем се огледа наше слободољубље и морална суштина, навело је Министарство спољних послова Србије у видовданској честитки.
Министарство је на налозима на друштвеним мрежама навело да је Видовдан и празник који нас нераскидиво веже за Косово и Метохију, где српски народ и данас из видовданске етике црпи снагу за опстанак, упркос свом насиљу и обесправљивању којем је изложен.
„Српски народ данас обележава дан националног поноса и јединства - Видовдан. У том празнику огледа се наше слободољубље и морална суштина. То је и празник који нас нераскидиво веже за Косово и Метохију, где српски народ и данас из видовданске етике црпи снагу за опстанак, упркос свом насиљу и обесправљивању којем је изложен. Срећан Видовдан“, наводи министарство.
09:47 28.06.2024
Газиместан - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Да ли сте посетили Газиместан?
09:36 28.06.2024
Петковић: Видовдан представља средиште српског бића
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Видовдан представља средиште српског бића, као и заветно име које је дало печат српском постојању и честитао је Видовдан целом српском народу.
„Посебно бих желео да честитам празник српском народу на Косову и Метохији, јер они одвајкада прослављају на својим вековним огњиштима Видовдан и управо овим празником и косовским заветом српски народ мери и своју прошлост, али и гради своју будућност“, рекао је Петковић.
Поручио је да је српски народ на КиМ тамо где је и увек био – на својим вековним огњиштима, уз своју цркву, уз своје манастире и уз своју државу Србију.
„Ево, и током свих ових векова, многи светски моћници су покушали да промене ту реалност, али српски народ је опстао и опстаће. То је пре свега нешто што је део идентитета српског народа и нашег косовског завета“, рекао је Петковић за РТС.
09:34 28.06.2024
У току литургија у Раваници
Председник Владе Милош Вучевић присуствује литургији коју поводом празника Видовдана у манастиру Раваница служе владика браничевски Игњатије и свештенство СПЦ.
Пре почетка литургије хор "Возглас" отпевао је химну "Боже правде".
Литургији присуствују и министри у Влади Србије Немања Старовић, Томислав Момировић и Никола Селаковић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала