Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Порука за Видовдан из Грачанице: Док је Срба Косово и Метохија ће бити српско

© Sputnik / Бранкица РистићГрачаница, Срби са свих страна похрлили на Косово и Метохију
Грачаница, Срби са свих страна похрлили на Косово и Метохију    - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Пратите нас
Бројни Срби који су данас из целог света дошли да прославе Видовдан са Србима на КиМ буде наду да и даље постоји оптимизам и вера у очување Косова и Метохије, оцена је историчара из Грачанице Александар Гаџића.
Видовдан је обележен на два места - у манастиру Грачаница, где је служена света литургија, и на Газиместану где је служен парастос. Међутим, док је у Грачаници било мирно, косовска полиција је Србима на Газиместану одузимала заставе и мајице са српским обележјима.

Срби са свих страна света дошли за Видовдан на КиМ

Историчар Александар Гуџић поручује да је Косово и Метохија света српска земља, а да чињеница да је на Видовдан овде дошло много Срба са свих страна света даје наду у боље сутра.
„Видовдан је дан када су национална осећања Срба врло изражена, а у Грачаницу је данас дошло много Срба и из Западне Европе, и региона што говори да и даље постоји оптимизам и вера у очување Косова и Метохије,“ каже наш саговорник.
Косово и Метохија, како каже Гуџић, није обичан део територије где живе Срби, већ је то свето место за наш народ.
„Ту је седиште наше цркве и наше државности, овде се преплиће световно и сакрално и зато оно има карактер свете земље, као што је за Мађаре Мохач, Алпи за Швајцарце, Арарат за Јермене. Дакле КиМ је света земља за нас и отуда и потреба Срба из целог света да на Видовдан дођу на КиМ,“ каже он.

Подршака Србима на КиМ

У Грачаницу је на обележавање Видовдана дошао и Ненад Благојевић из Фоче из Босне и Херцеговине. Како каже за Спутњик, на Косову и Метохији служио је војску 1985. године у Косовској Митровици, а данас, на овај српски празник, дошао је да се поклони светој српској земљи.
„Драго ми је да сам овде, осећај је посебан, желимо да дамо подршку нашој браћи која овде живе да истрају и да остану на својим огњиштима,“ поручује Благојевић.
А како Срби са КиМ обележавају Видовдан за Спутњик сведочи Мићко Т. из Косовске Митровице, који из разлога безбедности не открива презиме.
„Ми који овде живимо углавном смо остали код куће. Видовдан славимо у својим домовима из страха шта може да се све деси некоме од нас ако одемо у Грачаницу или на Газиместан. Некада није било тако. У Митровици није било јавне прославе празника нити неког обележавања, осим литургије у цркви. И мање је како видим народа који је дошао у односу на претходне године, али то је и разумљиво с обзиром да живимо у терору приштинске власти. И то је, на жалост, постало нормално,“ прича Мићко.

"Остаћемо до последњег"

Он додаје да, иако то жели, не може да буде превише оптимистичан по питању останка Срба на КиМ.
„Моја породица ће остати до последњег, али многи одлазе из страха пре свега за своју децу. Међутим, и ако будемо морали да одемо нико нам не може одузети ни Косово и Метохију, ни Видовдан из наших срца,“ уз дубок уздах каже наш саговорник, завршавајући разговор уз добро познати поздрав „Догодине у Призрену!“
Иначе, косовска полиција забранила је директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да данас дође на Косово и Метохију.
Парастосом на Газиместану на Видовдан је одата пошта косовским јунацима палим у Косовском боју 1389. године, а парастос су служили епископ рашко-призренски Теодосије, епископ црногорско-приморски Јоаникије, епископ херцеговачки Димитрије, будимљанско- никшићки Методије, као и викарни епископ Иларион.
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
СРБИЈА
Патријарх Порфирије: Сви треба да се молимо за Србе са Косова и Метохије /видео/
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
СРБИЈА
Вучић честитао грађанима Видовдан: Будућност је у вашим рукама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала