- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Србија није подржала ЕУ о додели прихода од замрзнуте руске имовине Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Европске уније
Застава Европске уније - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Пратите нас
Само пет од осам земаља кандидата за чланство у Европску унију придружило се одлуци о предаји Кијеву прихода од замрзнуте руске имовине. Србија, Грузија и Молдавија нису на том списку, наводи се у саопштењу шефа европске дипломатије Жозепа Бореља.
Државе-кандидати за чланство у ЕУ обавезне су, према условима пријема у унију, да подрже све спољнополитичке одлуке Брисела, иако никако не утичу на њихово усвајање.
„Земље кандидати Северна Македонија, Црна Гора, Албанија, Украјина и Босна и Херцеговина придружиле су се одлуци Савета ЕУ бр. 2024/14701 о издвајању прихода од имовине Русије у циљу подршке Кијева“, изјавио је Борељ.
Он је нагласио да су ту одлуку такође „подржале државе-чланице европске зоне слободне трговине: Исланд, Норвешка и Лихтенштајн“.
Претходно, крајем маја, министар иностраних послова Чешке Јан Липавски изјавио је да је Европска унија одобрила коришћење прихода од руске имовине у циљу подршке Оружаних снага Украјине.
Стални представници земаља-чланица Европске уније су 29. јануара усагласили предлог Европске комисије о коришћењу прихода од руске имовине замрзнуте у земљама ЕУ. Како је раније објаснио један европски дипломата, ЕК предлаже да се приходи добијени од замрзнуте руске имовине чувају на посебним рачунима за њихову могућу употребу у будућности за финансирање Украјине. У овој фази нема говора о пребацивању ових средстава у буџет ЕУ или директно Украјини. Сам механизам за пренос средстава још није развијен.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да, у случају заплене руске имовине која је замрзнута на Западу, Руска Федерација ће бранити своје интересе, укључујући и на судовима.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала