- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбициозни циљеви нове владе у Скопљу — да ли је загризла превелик залогај

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIПротести у Сопљу, архивска фотографија.
Протести у Сопљу, архивска фотографија. - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
Пратите нас
Програм који је најавио нови премијер Северне Македоније Христијан Мицкоски представио на старту мандата тек формиране владе у Скопљу има амбициозне циљеве, слажу се саговорници Спутњика али имају подељено мишљење око тога да је ли он у свом експозеу обећао немогуће или је предочени план остварив.
Мицкоски, лидер ВМРО-ДПМНЕ и нови премијер Северне Македоније, у свом експозеу изнео је низ пројеката које његова влада жели да уради у наредних 100 дана владавине. Обраћајући се у Собрању, најавио је економски препород, борбу против корупције и криминала и „одлучне" реформе у складу са европским стандардима, улагање у општинске пројекте, милијарду евра за македонску економију, нове стране инвестиције, нова запошљавања, бесплатне уџбенике за сву децу…

Подељена мишљења

Списак је подугачак, а како каже политички аналитичар Душан Илић са Института за европске студије, македонски премијер изнео је прегршт лепих жеља. Како сада ствари стоје, сматра Илић, на томе ће и остати.
„За седам година колико је странка ВМРО-ДПМНЕ чији је Мицкоски иначе и председник, била ван власти, односно док је СДСМ био на власти проблеми се нису решавали, него су се само нагомилавали. Прво, када је СДСМ дошла на власт сада Северна Македонија, а тада само Македонија била је у другачијим геополитичким околностима, с једне стране, а са друге било је и другачије време,“ подсећа Илић.
Неки економски показатељи су, напомиње он, у међувремену што због унутрашњих, што због спољних проблема, додатно отежали економију ове државе, али и политичко –безбедносни положај.
„Пре свега из тих разлога ВМРО–ДПМНЕ је и остварила на овим изборима један од својих најбољих резултата икада, тако да бирачко тело очекује решавање бројних социјалних и сваких других проблема. Међутим, готово да је немогуће да се све из експозеа оствари у првих 100 дана, што би могло чак и да га кошта мандата, јер Северна Македонија нема капацитете за све то“, каже Илић.

Последице владавине СДСМ-а

Илић подсећа да је македонска економија зависна од спољних чинилаца, јер сама земља нема неке своје привредне ресурсе који би чинили конкуренцију у односу на окружење ове државе.
„Што значи да ће морати да се ослања и да зависи од страног фактора. Социјални проблеми су такође нагомилани, све је више богатих а још више сиромашних, тако да је тај јаз велики што је и навело грађане да гласају против претходне власти,“ наводи Илић.
Дипломата и бивши амбасадор из Северне Македоније Ристо Никовски пак управо због ових ставки мисли да ће Мицкоски успети да са својом владом уради све наведено у експозеу.
„Све ће наравно бити тешко, али баш због чињенице да је држава руинирана сваки па и мали помак набоље ће бити и те како уочљив. Нови премијер има добар тим око себе и добре стручњаке тако да апсолутно верујем да ће успети да истера шта је наумио без обзира на политичка ометања које може да има“, сматра Никовски.
Он као позитиван пример наводи именовање аутентичног српског представника Ивана Стоилковића за потпредседника Владе.
„Нису само Албанци ти који могу да имају високе функције, време је да се и другим заједницама да шанса. Очекујем да ће Стоилковић доста допринети новој влади, посебно на релацији развијања односа Скопља и Београда, али и на афирмацији српске заједнице унутар наше државе,“ каже Никовски.

Српски фактор у влади добродошао

Мицкоски је, такође реко да је ово последња шанса да Македонија буде поново поносна као и да је ово влада за народ.
Опозициони посланици су критиковали програм и састав нове владе, а представница Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) је говор премијера упоредила са експозеом Николе Груевског, претходника Мицкоског на челу ВМРО-ДПМНЕ и бившег председника македонске владе, из 2006. године, констатацијом: „Скоро све је исто, само њега нема".
Парламентарни и председнички избори у Северној Македонији, на којима је убедљиво победила ВМРО-ДПМНЕ и чија је кандидаткиња Гордана Сиљановска Давкова изабрана за шефа државе, одржани су 8. маја. За владу је гласало 77 посланика, против је било 22.
Нову владу чине коалиција предвођена ВМРО-ДПМНЕ, албанска коалиција „Вреди" (Влен) и партија „Знам - За нашу Македонију". Влада ће имати 20 министарстава, уместо 16, колико су имале претходне, а 24 члана. Три министра ће бити без ресора, а премијер ће имати пет заменика.
У опозицији су остали коалиције „Европски фронт" око албанске Демократске уније за интеграцију (ДУИ), коалиција коју предводи Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) које су доскора чиниле владајућу већину, као и политичка партија „Левица".
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала