- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Апсолутни скандал – осуђени силоватељ детета иде на Олимпијске игре?!

© AFP 2023 / EVARISTO SAСтивен ван де Велде
Стивен ван де Велде - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
Пратите нас
Одбојкашки савез Холандије саопштио је да стоји иза своје одлуке да у олимпијски тим за Игре у Паризу укључи Стивена ван де Валдеа, који је претходно био осуђен на затворску казну због силовања 12-годишње британске девојчице.
Холанђанин, који се такмичи у одбојци на песку, упознао је своју жртву преко друштвених мрежа, потом је отпутовао из Амстердама у Велику Британију, а затим силовао девојчицу у Милгон Кинсу.
Пошто је осуђен, Ван де Велдеу је било дозвољено да затворску казну одслужи у домовини, али је пуштен на слободу после само 12 месеци.
Холандски савез је саопштио да се Ван де Велде (29) „показао као професионалац и људско биће за пример и да нема разлога да сумњамо у њега после његовог повратка“.
Додали су да је имао њихову „пуну подршку" и да је након пуштања затражио стручно саветовање, преноси Скај њуз.
У међувремену, Олимпијски комитет те земље рекао је да је Ван де Велде испунио све квалификационе услове за Олимпијске игре "и да је стога део тима".
„Разумем да уочи највећег спортског догађаја на свету ово може привући пажњу међународних медија. Не могу то да преокренем, па ћу морати да сносим последице. То је била највећа грешка у мом животу“, поручио је Ван де Велде.
Организација за подршку жртвама "Сурвиворс Труст" је поручила да је одлука да се осуђеном силоватељу дозволи учешће на Олимпијским играма доказ да друштво има "шокантну толеранцију'' према сексуалном злостављању деце.
„Силовање детета је планирано, прорачунато и укључивало је међународна путовања и несумњиво је проузроковало доживотну трауму жртви, неповратно променивши ток њеног живота. Као друштво морамо да почнемо да прихватамо приступ нулте толеранције овом гнусном и скупом злочину“, саопштила је организација.
У саопштењу је додато да је посебно узнемирујућа одлука Олимпијског комитета да силоватеља промовише младој публици као спортисту и особу на коју могу да се угледају.
Међународни олимпијски комитет је објавио да је номинација чланова тима за Игре искључиво одговорност националних комитета.
Ван де Валде се за ОИ квалификовао у пару са Метјуом Имерсом.
ОИ у Паризу одржаће се од 26. јула до 11. августа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала