- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Америка понудила Украјини тајну алтернативу НАТО-у како би преварила Русију

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаСамит НАТО у Бриселу
Самит НАТО у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Украјина може да остане неутрална земља, али да истовремено добија војну и обавештајну помоћ од САД и других земаља НАТО-а, пише политиколог Томас Грем у чланку за Хил.
"Ако је чланство у НАТО-у на дугом штапу, шта би онда требало да уради Украјина? Шведска нуди модел који се може прилагодити тренутним околностима. Током Хладног рата, Шведска је формално била неутрална земља са моћним одбрамбено-индустријским сектором и снажном војском. У исто време, она је одржавала блиску сарадњу у области безбедности и обавештајних служби са Сједињеним Државама и другим савезницима у НАТО-у. Та сарадња је држана у тајности“, истакао је он.
Према речима Грејема, САД би сада требало да претворе Украјину у Шведску из Хладног рата. Да би се то постигло, морају се уложити напори да се обнови одбрамбено-индустријски сектор источноевропске републике и обуче њене оружане снаге. Вашингтон би такође требало да тесно сарађује са Кијевом у области безбедности и обавештајних служби, рекао је аналитичар.
Руски председник Владимир Путин је више пута истицао да је неутрални, ванблоковски и ненуклеарни статус Украјине изузетно важан за безбедност региона. То је један од кључних услова за решавање сукоба у земљи, нагласио је руски лидер.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
РУСИЈА
Зеленски смислио нови начин преговора са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала