Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Супруга извршиоца терористичког акта отишла у Црну Гору, тражили смо информације од полиције

© Tanjug / MARKO ĐOKOVIĆМинистар унутрашњих послова Ивица Дачић и амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан обишли су у Ургентном центру рањеног припадника Жандармерије.
Министар унутрашњих послова Ивица Дачић и амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан обишли су у Ургентном центру рањеног припадника Жандармерије.  - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Супруга извршиоца терористичког напада испред израелске амбасаде у Београду отишла је у Црну Гору, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић, наводећи да је Србија тражила од тамошње полиције да са њом обави разговор.
Дачић је рекао да је она напустила Србију два дана пре напада.

„Мало је сумњиво да се то деси два дана пред овај акт. Тражили смо од Црне Горе да обави разговор са супругом“, казао је Дачић.

Дачић је то објавио након што је са амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом обишао у Ургентном центру припадника Жандармерије који је рањен у суботу испред израелске амбасаде у Београду, приликом обављања службене дужности.
Центар вехабиза за Балкан се налази у Аустрији, на то смо указивали хиљаду пута, напоменуо је Дачић.
Он је навео да ће црвени ниво опасности од тероризма бити на снази још неколико дана.
Дачић је навео да је реконструкција кретања Милоша Жујовића, који је ранио припадника Жандармерије код израелске амбасаде, показала да је јуче прво дошао до синагоге у Београду и да је могуће да му је то била прва мета, али је наставио даље због великог броја припадника полиције око синагоге.
„Овај терористички акт је сасечен у почетку... Зато и кажем да је наша полиција, херојским чином нашег припадника Милоша Јевремовића у старту спречила даље ток овог терористичког акта“, истакао је Дачић.
Додао је да је реконструкцијом кретања Жујовића, откада је јуче ујутру дошао аутобусом из Младеновца на аутобуску станицу у Београду, указано да прво је ишао до синагоге, али пошто је тамо била полиција, наставио је даље до израелске амбасаде.
„Држава Србија је показала да може да заштити, не само безбедност земље већ и дипломатска конзуларна представништва која се налазе у нашој земљи“, поручио је Дачић.
Навео је да су извршени претреси на више десетина локација у Србији.
„Ухапшено је и приведено неколико особа, једно лице које је јуче ухапшено Игор Деспотовић је задржано, он је исто конвертит. Задржавање је одређено и за Кемала Беговића из Новог Пазара, а Харису Шунду држављанину БиХ биће изречена мера удаљена из Србије“, навео је Дачић.
Према његовим речима, приликом претреса куће у Младеновцу полиција пронашла рачун за самострел који је Жујовић купио у радњи у Земуну.
„То оружје је категорија Д за коју није потребна дозвола надлежних органа. Неко ко је писао закон је проценио да самострел није опасан. Па како није када је жандарм замало изгубио живот? То под хитно мора да се мења“, истакао је Дачић.

Амбасадор Израела: Нема оправдања за терористички акт, у Србији смо безбедни

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је да нема оправдања за терористички акт који се јуче десио у Београду, као ни за било које друге нападе, на било коју популацију било када и било где у свету.
Вилан је рекао да врло добро зна и разуме које претње потичу од тероризма.
„Ова посета је први радосни тренутак у последња 24 сата. Срећан сам због стања у коме се тренутно налази повређени жандарм и желим да се захвалим болници и докторима на спасавању његовог живота“, рекао је он.
Вилан је нагласио да му је било је изузетно важно да дође у посету повређеном жандарму и да искаже искрену захвалност у своје лично име, у име своје породице, запослених у амбасади, као и Владе Израела и народа Израела, јер како је додао сви они јако добро знају шта значи тероризам.
Он је захвалио Влади Србије, Министарству унутрашњих послова и полицији што обезбеђују животе свих грађана и што омогућавају да се осећају сигурно и безбедно 24 часа дневно седам дана у недељи.
„Бар се ја тако осећам за ове четири године колико сам овде у свако доба дана или ноћи“, нагласио је Вилан и додао да то потврђује и храброст жандарма Милоша Јевремовића.
Он је позвао све Израелце да дођу и наставе да посећују Србију, јер је како је истакао, по његовом мишљењу, Србија данас најбезбеднија земља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала