- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ловац на подморнице: Пола века од појаве руског хеликоптера Ка-27

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаПротивподморнички и вишенаменски палубни хеликоптер "Камов" Ка-27
Противподморнички и вишенаменски палубни хеликоптер Камов Ка-27  - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Пре 50 година у Совјетском Савезу започета је градња новог противподморничког хеликоптера Ка-27 – летелице која је јединствена по својим перформансама и по много чему најбољим на свету.
Ка-27 је и даље у служби руске морнарице, а његов потенцијал, како се испоставило, још није у потпуности докучен, пише портпал „Руско оружје“.
Главни задатак хеликоптера је одувек исти – суштина је лов на подморнице.
За тражење поморских циљева, хеликоптер је опремљен читавим инструменталним комплексом. То је радиохидроакустички систем, магнетометар, хидроакустична станица са модулом који урања у воду. Према писању портала, магнетометар игра главну улогу.

Модернизација

Почетком века команда ратне морнарице је издала налог за модернизацију хеликоптера, чија је намена била да значајно ојача Ка-27.
Стручњаци компаније „Камов“ приступили су задатку – успели су да одаберу најоптималнију конфигурацију најновије опреме и успешно је разместе у хеликоптер, а перформансе магнетометра су значајно побољшане, наводе медији.
Ка-27М је добио нову радарску станицу „Копје-А“ и могао је да региструје и прати не само циљеве под водом и изнад ње, већ и ваздушне циљеве, укључујући крстареће ракете, као и беспилотне летелице. Према писању портала, спроведена испитивања су потврдила све очекиване перфромансе.
Према речима једног од учесника модернизације хеликоптера, управо је Ка-27М способан да оперативно прати ситуацију на Црном мору.
Тим хеликоптерима није тешко да благовремено открију непријатељске поморске беспилотне летелице које се крећу ка Криму, пише портал. А уништавање туђих дронова – поморских и ваздушних – постаће ствар сада већ не тако компликоване технологије.

Сарадња са Ка-29 и Ка-52

Према мишљењу стручњака из области поморске авијације, ефикасност Ка-27М ће се значајно повећати ако се користи у заједно са борбеним хеликоптерима Ка-29 и Ка-52.
„Руско оружје“ подсећа да је већ добро познато колико се Ка-52 „Алигатор“ успешно бори у зони специјалне војне операције.
Још пре њеног почетка објављено је да је компанија „Камов“ направила своју поморску верзију Ка-52К „Катран“. У том случају, хеликоптер ће се оптимално користити у интересу ратне морнарице, додаје руски портал.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала