- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Наставља се милитаризација Европе: Америка пребацује „абрамсе‟ на нову базу у Пољској

© Фото : U.S. Army/Sgt. Nathan FrancoТанк M1 Abrams на полигоне в Форт-Ирвине, Калифорния
Танк M1 Abrams на полигоне в Форт-Ирвине, Калифорния - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Партија оклопних возила америчке војске стигла је у нова складишта НАТО-а у америчкој бази која се налази у региону Повидза у западној Пољској, пише лист америчког Министарства одбране Stars and Stripes.

„Први војни тенкови и друга оклопна возила која могу да опскрбе читаву оклопну бригаду као бедем против агресије на источном крилу НАТО-а стигли су у ново складиште у Пољској“, наводи се у тексту.

Између осталих, допремљено је четрнаест тенкова М1 Абрамс.
„На полигон за обуку, који се налази отприлике 250 миља (око 400 км) западно од границе са Украјином, ускоро ће бити распоређено око 85 борбених тенкова, 190 оклопних борбених возила, укључујући М2 Брадли, и 35 артиљеријских оруђа, укључујући М109 Паладин“, наводи се у саопштењу.
Лист америчког Министарства одбране наглашава да је „објекат, који опслужује 405. бригада за теренску подршку, најзначајнији инфраструктурни пројекат НАТО-а у последње три деценије“. Биће у потпуности оперативан следеће године.
„Овај објекат је од велике важности за НАТО због своје стратешке локације“, прокоментарисао је командант бригаде пуковник Ернест Лејн.
Москва је више пута изјављивала да не представља претњу ниједној од земаља Северноатлантске алијансе, али да неће игнорисати кораке који су потенцијално опасни по њене интересе. Истовремено, она остаје отворена за дијалог али на равноправној основи, а Запад мора да одустане од политике милитаризације Европе. Како је раније истакао руски лидер Владимир Путин, Русија не жели директан војни сукоб са НАТО-ом, али ако неко то буде пожелео, Москва је за то спремна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала