- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ступио на снагу Споразум о слободној трговини Србије и Кине

© Sputnik / Лола ЂорђевићСрпска и кинеска застава
Српска и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Споразум о слободној трговини између Србије и Кине ступио је данас на снагу и његов циљ је омогућавање преференцијалног приступа кинеском тржишту за производе српског порекла.
Повлашћени приступ производа српског порекла тржишту са више од 1,4 милијарде становника ставља компаније из Србије у много бољи положај у односу на компаније из Европе и окружења и требало би да доведе до значајног повећања извоза, проширења инвестиционих и производних капацитета у нашој земљи, али и повећања конкурентности, као и јачања свеукупне привредне активности.
Споразум о слободној трговини са Кином односи се на око 20.000 артикла, а одмах без царина моћи ће да се извози око 60 одсто њих.
У наредних пет до 10 година бесцарински извоз биће могућ за 30 одсто производа чија ће се царина годишње смањивати од 20 до 10 одсто.
Роба која ће бити ослобођена царина за пет година годишње ће имати умањену царину за по 20 одсто, док ће роба која ће бити без царина за 10 година, до тада имати годишње смањење царина за по 10 одсто.
Трајно ће царинама, ипак, бити заштићено 10 одсто најосетљивијих производа из Србије, пре свега, пољопривредних.
Важна чињеница је и да више од 50 одсто производа, који се пласира у Кину, мора да буде произведено у Србији.
Осим одређених врста воћа и поврћа, меса и месних прерађевина, рибе, на листи производа које ће српски привредници извозити од 1. јула под повољнијим условима, односно уз ниже царине или без њих налази се и дрво, тканина, фармацеутски производи, минерална ђубрива и други.
Споразум о слободној трговини између Владе Србије и Владе Кине, потписан је у Пекингу, 17. октобра 2023. Потписали су га министри трговине Кине Ванг Вентао и Србије Томислав Момировић, а потписивању тог документа присуствовали су и председници Кине и Србије Си Ђинпинг и Александар Вучић.
Споразум који су две стране потписале, како је тада речено, обухвата 10.412 производа из Србије и 8.930 из Кине.
Преговори који су претходили закључивању споразума одржавали су се у Београду и Пекингу од 12. априла до 26. септембра 2023.
На сајту Министарства трговине Србије могу се видети сви детаљи Споразум о слободној трговини са Кином, као и статус више од 20.000 артикала који су обухваћених овим уговором.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала