- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из ракетног система град 1 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Серија ракетних удара на украјинску инфраструктуру у Дњепропетровску - на удару „Јужмаш“

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 861. Руске снаге уништиле су девет украјинских авиона. Холандске власти одобриле су извоз 24 ловца Ф-16, од којих ће први ускоро бити испоручени Украјини. Мађарски премијер Виктор Орбан предложио је украјинском лидеру Владимиру Зеленском да размотри прекид ватре пре преговора о сукобу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:45 03.07.2024
Оружане снаге Украјине бациле су муницију из беспилотне летелице (УАВ) у селу Новостројевка-Втораја, саопштио је на свом Телеграм каналу губернатор региона Вјачеслав Гладков.
Граната је пала на приватну кућу, повређена је трочлана породица – брачни пар и њихов 16-годишњи син, написао је он. .
20:56 03.07.2024
САД су издвојиле 2,2 милијарде долара за куповину ракета-пресретача за системе ПВО „патриот“ и „насамс“ које користи Украјина, саопштио је Пентагон.
Истиче се да амерички војни ресор шаље „2,2 милијарде средстава из Иницијативе за безбедносну помоћ Украјини“.
20:08 03.07.2024
Амерички председник Џозеф Бајден наложио је да се Кијеву пошаље додатна војна помоћ у износу од 150 милиона долара, наводи се у саопштењу Беле куће.
„То укључује ракете за украјинске системе противваздушне одбране, муницију за Хајмарс, артиљеријске гранате и други важни системи који се испоручују из америчких залиха“, рекла је секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.
18:10 03.07.2024
14:46 03.07.2024
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да кандидат за америчког председника Доналд Трамп треба да представи свој план за брзо окончање украјинске кризе, преноси агенција Блумберг.
„Ако Трамп зна како да заврши овај сукоб, треба одмах да нам то саопшти“, поручио је Зеленски.
Он је нагласио да мора да зна какве ризике по украјинску државност садржи тај план и изразио спремност да се састане са Трампом ради утврђивања детаља.
Украјински председник је такође додао да он мора да зна да ли ће Вашингтон престати да пружа подршку Кијеву након резултата председничких избора у САД на јесен.
14:33 03.07.2024
Чешки војници на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2024
Специјална операција у Украјини
Словачки министар: Нема силе која ће натерати Словачку да пошаље војску у Украјину
14:26 03.07.2024
Немачка никада неће подржати успостављање режима прекида ватре у Украјини који би водио капитулацији Кијева, изјавио је немачки канцелар Олаф Шолц одговарајући на питања посланика у Бундестагу.
Он је још једном критиковао мировну иницијативу руског председника Владимира Путина о Украјини.
14:24 03.07.2024
У нападу Оружаних снага Украјине на трафостаницу „Дуга“ велики део Енергодара остао је без струје и воде, што представља значајну претњу по функционисање града, изјавио је градоначелник Едуард Сеновоз на свом Телеграм каналу.
14:03 03.07.2024
Оружане снаге Украјине извеле су јутрос напад на трафостаницу „Дуга“ у Енергодару, услед чега је нарушен уобичајени рад низа објеката Запорошке нуклеарне електране, изјавио је директор државне корпорације „Росатом“ Алексеј Лихачов.
Он је рекао да је у нападу рањено осам особа којима је указана помоћ. Лихачов је истакао да је једна особа теже повређена, док су остале задобиле лакше повреде.
Према његовим речима, оба трансформатора у трафостаници су оштећена након напада три украјинска дрона-квадрокоптера.
Лихачов је истакао да се Русија нада да међународна заједница неће игнорисати нападе Кијева на Запорошку нуклеарку и да ће дати њихову оцену.
13:53 03.07.2024
Руски ПВО системи оборили су око 14 часова два украјинска дрона изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:10 03.07.2024
ПВО систем оборио је неколико ваздушних циљева на прилазу Белгороду, а према прелимираним подацима, нема повређених, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков на Телеграм каналу.
Према његовим речима у Белгороду су се у аутомеханичарској радњи запалиле гуме. На подручју сервиса оштећен је кров једне од просторија. На три приватне куће оштећени су кровови и фасаде. Такође, оштећено је 27 аутомобила.
12:49 03.07.2024
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:
Јединице Јужне групе снага након активних дејстава потпуно су ослободиле регион „Нови“ Часовог Јара;
Министарство је први пут саопштило да је уништено борбено возило противваздухопловног топовско-ракетног система „тунгуска“ у зони специјалне операције;
Црноморска флота је током претходног дана уништила три беспилотна чамца Ратне морнарице Украјине;
Руска ПВО средства оборила су током претходног дана три пројектила „хајмарс“, као и 39 дронова;
Јединице групе „Дњепар“ уништиле су људство и технику три бригаде Оружаних снага Украјине;
Јединице „Дњепар“ Оружаних снага Русије уништиле су лансер ПВО система „ирис-т-слим“;
Јединице групе снага „Центар“ побољшале су тактички положај, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 420 војника, два оклопна возила пешадије, укључујући „бредли“;
Група „Запад“ одбила је два контранапада, уништила 5 бригада Оружаних снага Украјине и „Азова“ (проглашен терористичком организацијом забрањеном у Русији), Украјина је изгубила готово 540 војника;
Група „Исток“ заузела је повољније линије, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 145 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 450 војника и 2 тенка у зони одговорности Јужне групе снага;
Група „Север“ одбила је контранапад украјинских снага за специјалне операције, уништила 6 бригада противника, он је изгубио готово готово 140,
Оружане снаге Украјине уништиле су украјински хеликоптер Ми-24 на аеродрому.
11:22 03.07.2024
Ракетни систем „искандер“ уништио је украјински борбени хеликоптер Ми-24 и аутомобиле инжењеријске авио-службе на аеродрому „Полтава“, саопштило је Министарство одбране Русије.
10:57 03.07.2024
10:19 03.07.2024
Руске снаге погодиле су украјинско складиште, технику и место са којег су лансиране беспилотне летелице у селу Малиновка у делу Запорошке области под контролом Кијева, саопштио је за Спутњик координатор николајевског проруског илегалног покрета Сергеј Лебедев.
Он је додао да је неколико напада изведено у близини железничке станице у селу Мала Токмачка у области Запорожја под контролом Кијева, где се налазе складишта Оружаних снага Украјине.
Напад је такође изведен и на војне објекте у Дњепропетровску, где је размештена украјинска техника.
10:11 03.07.2024
Портпарол Кремља Дмитриј Песков демантовао је писања западних медија да председник Русије Владимир Путин и кандидат за председника САД Доналд Трамп воде дијалот о условима постизања мира у Украјини.
„Не, то није истина“, рекао је портпарол.
08:39 03.07.2024
Председник Финске Александер Стуб сматра да Кина може да реши украјински сукоб једним телефонским позивом Русији, јер Москва, према његовим речима, наводно зависи од Пекинга, изјавио је Стуб у интервјуу агенцији Блумберг.
Он је додао да уколико би кинески председник Си Ђинпинг позвао Москву и рекао да је време за мировне преговоре, Русија би била приморана да то уради.
07:26 03.07.2024
07:26 03.07.2024
Артиљеријске снаге групе „Центар“ уништиле су из хаубице „мста С“ високо прецизном муницијом „краснопољ“ још један тенк „абрамс“ на авдејевском правцу, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:23 03.07.2024
Украјинске снаге испалиле су на Кијевски округ Доњецка две ракете, а на Петровски округ седам граната НАТО калибра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала