- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Уметност или маркетинг: Шта се крије иза огласа који је преплавио Београд

© Sputnik / Сенка Милошсенка
сенка - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Док су лепиле плакате питале су се да ли ће се ико јавити? Мислиће да је реклама, превара. Да пише „Ко треба да буде нови селектор", „Како решити косовску кризу“ јавиле би се хиљаде, Срби знају, само их нико не пита. А уметност их не занима. Али телефони су одмах почели да звоне, идеје се нижу, а две младе жене верују да су покренуле нешто велико.
Да се нешто занимљиво крије иза огласа „Тражи се идеја за уметничко дело“ помислио је и репортер Спутњика.
Телефон је зазвонио:
„Ја сам Нина Момчиловић. Завршила сам Ликовну академију, мастер Нови медији. Ако имате идеју, само кажите, ако је добра, ја ћу је реализовати. Нисам сама. Биће то перформанс. Иначе сам из Лесковца, имам 28 година.“
Наравно да имам идеју, Спутњик мора да буде део ове необичне акције. Договориле смо састанак.
Појавила се и Ања Лешић, Београђанка која има 25 година. Она је графички дизајнер и Нинин партнер у реализацији - правог уметничког дела.
© Фото : Спутњику уступила Нина МомчиловићНина Момчиловић и Ања Лешић
Нина Момчиловић и Ања Лешић - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Нина Момчиловић и Ања Лешић

Шта је иза огласа

„Изучавајући савремене уметничке праксе схватила сам да се публика у галеријама не проналази довољно међу радовима, велика је дистанца између публике и аутора. Такође, већина уметника данас излаже само за колеге и пријатеље. Пробудила се жеља да испитам, шта публика мисли о уметности, шта је за њих уметничко дело“, објашњава Нина.
Ања додаје да су се упознале пре годину дана, Нина јој је била ментор у компанији у којој су радиле:
„Било је јасно да нас спаја посебна хемија, нарочито када је у питању ликовна уметност. Пожелеле смо да се уметнички дружимо ван посла. Тражиле смо концепт, а онда се Нина сетила овога, била сам одушевљена“, каже Ања.
После недељу дана разраде идеје штампале су плакате и почеле да их лепе. Знају да су у прекршају, као и све политичке партије пред изборе, али оне, кажу, не руже град. Њихов оглас је леп и племенит. Желе да скрену пажњу на важне ствари, а прво треба да размислимо шта се данас нуди као уметничко дело.
„Свуда, а посебно код нас, естрада и забава узели су простор уметничком делу. Узели су простор уметности. Уметничко дело није обичан рад у галерији. Зато смо и одабрале овакав позив. Људи кажу, уф, какво ми је пиће направио, то је уметничко дело. Данас је све уметничко дело, али није. Право уметничко дело мора да буде признато. То је аутор на кога се ми угледамо, по чијем делу треба да наставимо даље. То је и неко ко је поставио нови правац.“, каже Нина.
© Фото : Спутњику уступила Нина МомчиловићАња и Нина уместо анонимних уметника који су се јавили на оглас изразиће се и фотографијом
Ања и Нина уместо анонимних уметника који су се јавили на оглас изразиће се и фотографијом - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Ања и Нина уместо анонимних уметника који су се јавили на оглас изразиће се и фотографијом

Јављају се млади који пате

Њена колегиница додаје да се на необични оглас углавном јављају млађи људи. Неки су видели интерес у томе, питали за хонорар, али преовлађује радозналост. Ипак, главни утисак после разговора са људима који имају идеје није бајковит, мучан је.
„То су људи који желе да нешто кажу, да искажу, имају потребу да поделе нешто са другим људима, нешто што их мучи. Углавном су то теме које су унутрашње. Усамљеност, анксиозност, немир. Свест о данашњем времену, отуђивању. Помињу како телефони утичу на нас, моменат у коме живот пролази поред нас, а ми ништа не примећујемо“, прича Ања.

Уметност може да преокрене све

Ове младе жене мисле да уметничко дело може да покрене више од једног човека, да може да покрене неки важан процес у друштву. Верују да уметност поново може буде покретачка снага.
„Међу младим људима и даље постоји револуција кроз уметност, само је битно у којим се круговима крећете и које људе питате. Млади и сада читају, гледају добре филмове, слушају добру музику која је настала пре 50 година. Само што друштво то треба некако да истакне, а генерације које се угледају на естрадне звезде треба образовати, да виде да је то нешто што је потпуно погрешно и води у смеру где ће изгубити све“, каже Нина.
Ања објашњава и да је финале перформанса заправо изложба 20 радова чији су творци „случајни пролазници“. Оне ће се изразити како они буду сугерисали. То може бити слика, склуптура, песма, инсталација. Добро би дошао и плес, да позову и друге уметнике. Радови ће бити разноврсни, јер ће представљати све о чему људи размишљају.
„Сада млади људи делују много отвореније, причају о својим проблемима, са друге стране, видела сам да су заправо много усамљени, али и да им треба неки простор да кажу да ли им треба помоћ. Ми ћемо им га дати. Можда скренемо пажњу на нешто. Све идеје су биле промишљене и полазиле су из нечег унутрашњег, нико није звао да насликамо пејзаж, нешто просто, али естетски, декоративно. Звали су да се оно што је у њима извуче и материјализује.“
© Фото : Спутњику уступила Нина МомчиловићУступиле су нам своје радове, али нису рекле који је чији. Кажу, за ову прилику их представљају "у пакету"
Уступиле су нам своје радове, али нису рекле који је чији. Кажу, за ову прилику их представљају у пакету - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2024
Уступиле су нам своје радове, али нису рекле који је чији. Кажу, за ову прилику их представљају "у пакету"

Саме у великом експерименту

Иза Нине и Ање не стоји уметничка радионица, нити невладина организација. Потпуно су саме у овом пројекту. Кажу да би свакако саме морале да финансирају своје изложбе. Ипак, очекују да ће се неко јавити да помогне. Можда понуди бесплатно простор за изложбу.
На крају разговора инсистирају да оне плате кафу. Новца имају, обе раде као дизајнери у озбиљним агенцијама. Али то не значи да треба да спавају за својим компјутерима. Мисле да свет треба да се мења, даће му свој таленат.
На крају питам, где и када је изложба:
„То је још увек тајна. Освануће нови плакат на коме ће све писати, а вас ћемо позвати, већ сте део перформанса.“
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала