- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из система град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО У нападу украјинског дрона погинула девојчица

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 858. Током ноћи ПВО системи уништили су 36 украјинских дронова изнад Русије. Руска војска је претходног дана ослободила насеље Шуми у ДНР. Пољска и Украјина ће за неколико дана потписати договор о безбедности. У нападу украјинског дрона на Курску област погинуло је пет особа.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:21 30.06.2024
21:26 30.06.2024
Украјина је дроновом напала аутомобил у Белгородској области. У аутомобилу је путовала петочлана породица. Том приликом, четворогодишња девојчица је погинула, а четири особе су повређене, саопштио је губернатор региона Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.
21:00 30.06.2024
Начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије Павел Муравејко рекао је да се у близини границе републике са земљама ЕУ налази 10 батаљонско-тактичких група НАТО - око 20 хиљада људи.
Према његовим речима, 6 хиљада од 20 хиљада људи су Американци. Он је нагласио да је република забринута због таквих суседа.
Муравеико је истакао да их то тера да прате све акцију НАТО.
Претходно је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, на конференцији за новинаре са естонском премијерком Кајом Калас, рекао да алијанса није против тога да Европска унија финансира изградњу утврђења на граници Пољске и балтичких земаља са Русијом и Белорусијом.
20:50 30.06.2024
Земље чланице НАТО-а пружају Украјини информације које прикупљају извиђачки авиони, опремљени системима АВАКС системима, пише UK Defence Journal,позивајући се на неименованог пензионисаног официра ваздухопловних снага Уједињеног Краљевства.
„Званично, сви прикупљени обавештајни подаци шаљу се само чланицама НАТО-а, али сви знају да неке од ових чланица брзо деле такве информације са Украјином, што јој омогућава да одбије нападе. Подаци западних служби омогућавају Украјини да брже реагује“, наводи се у тексту.
Портал такође објављује руту једног од недавних летова авиона изнад пољске територије у близини украјинске границе, уз напомену да такве летове редовно спроводе земље НАТО-а изнад територије источноевропских и балтичких држава како би „држале на оку руску војне авионе у близини граница НАТО-а“.
18:40 30.06.2024
Експлозије у Кијеву, јављају украјински медији. Према речима градоначелника Виталија Кличка, дејствује украјинска ПВО.
17:52 30.06.2024
Група Центар заузела је велико упориште украјинских оружаних снага на источној периферији села Кирово, саопштило је руско Министарство одбране.
„Велико упориште Оружаних снага Украјине на источној периферији села Кирово заузеле су јуришне јединице одреда Ветеран, групе Центар, користећи подземни тунел“, наводи се у извештају.
Како је саопштило Министарство одбране, војници су „тајно расчистили и искористили тунел, дужине више од 3 км дуж канала Северски Доњец, како би зашли у позадину добро утврђеног упоришта.
Према њиховим речима, кроз тунел је стизало оружје и храна.
17:32 30.06.2024
Интензивни напад украјинских дронова на индустријску зону у Липецку био је бесмислен, саопштио је Новолипецки металуршки комбинат.
„30. јуна на територији фабрике која производи цивилне производе, забележен је још један напад роја беспилотних летелица, који се овога пута показао бесмисленим, јер није дао никакве резултате“, нагласили су из компаније.
17:02 30.06.2024
Руске оружане снаге напале су базу украјинске неонацистичке формације „Кракен“, која се налазила у предграђу Харкова, рекао је Спутњику координатор проруског покрета отпора у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на своје саборце.
„У 16:25 у предграђу Харкова, у области језера Основјанско, одјекнула је експлозија. Становници Харкова пиши да је напад изведен на базу екстремистичког батаљона „Кракен“, где су обучавани и бандеровци (присталице нацистичке идеологије)”, рекао је саговорник агенције.
Неонацистичку диверзантску формацију „Кракен“ формирали су у марту 2022. челници пука „Азов“ (терористичка организација, забрањена у Русији) и Главна обавештајна управа Министарства одбране Украјине.
16:08 30.06.2024
Експлозија у Харкову, јављају украјински медији.
12:40 30.06.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руска војска ослободила је насеља Спорно и Новоалександровка у ДНР;
Руске снаге су уништиле железнички воз са наоружањем, војном техником и људством 117. бригаде Оружаних снага Украјине приликом истовара;
Оружане снаге Украјине су у претходна 24 сата изгубиле до 285 војника, тенк и борбено возило система „град“ као резултат дејстава руске групе „Север“;
Група „Центар“ побољшала је тактичке положаје и уништила формације пет бригада украјинске војске. Такође је одбила пет противнапада украјинских снага. Погинуло је и рањено до 370 украјинских војника;
Оружане снаге Украјине распоредиле су батаљон „Опфор“, руска војска одбила је напад у зони групе „Југ“. Погинуло је и рањено до 450 украјинских војника, а уништена су два тенка и три оклопна возила;
Група „Исток“ заузела је повољније положаје и уништила људство и технику три украјинске бригаде територијалне одбране. Погинуло је и рањено до 130 украјинских војника;
Група „Запад“ нанела је поразе бригадама Оружаних снага Украјине и „Азова“ (терористичка организација забрањена у Русији), одбила два противнапада, непријатељ је протеклог дана изгубио до 515 војника;
Група „Дњепар“ уништила је људство и технику три украјинске бригаде. Погинуло је и рањено до 105 украјинских војника;
Руски ПВО системи су током протекла 24 часа оборили 72 украјинске беспилотне летелице, две ракете „нептун МД“, три лажна ваздушна циља „малд“ и девет ракета „хајмарс“.
11:58 30.06.2024
Становници Кијевске, Сумске, Черниговске, Харковске и Дњепропетровске области Украјине остали су у недељу делимично без струје након оштећења објеката енергетског система, саопштило је украјинско Министарство енергетике.
11:51 30.06.2024
11:24 30.06.2024
Норвешка се придружила 14. пакету санкција ЕУ против Русије, саопштило је норвешко Министарство спољних послова.
„Почео је рад на увођењу санкција у норвешко законодавство“, наводи се у саопштењу.
Како се додаје, иако руска Централна банка нема имовину у Норвешкој, земљи је потребна „правна основа“ да користи средства од замрзнуте руске имовине за помоћ Кијеву.
Савет ЕУ је у понедељак одобрио нови, 14. пакет антируских санкција. Санкције су уведене против 116 физичких лица и организација.
10:43 30.06.2024
Руски ПВО системи су око 10.30 уништили украјинску беспилотну летелицу изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
10:33 30.06.2024
Граничари у Закарпатју привели су 17 особа које су покушале минибусом да илегално уђу у Мађарску, саопштила је прес служба Западне регионалне управе Државне граничне службе Украјине.
Како се наводи у саопштењу, возило је заустављено на 200 метара од границе. У њему се налазило 17 мушкараца из седам области Украјине: Кијевске, Лавовске, Одеске, Харковске, Тернопољске, Ивано-Франковске и Закарпатске, који су намеравали да илегално пређу у Мађарску. За превоз су морали да плате од 3 до 12 хиљада долара.
08:51 30.06.2024
08:44 30.06.2024
Борбе на херсонском правцу тренутно се воде на острвима, пошто је украјинска војска потиснута са леве обале региона, саопштио је губернатор области Владимир Салдо.
Острва на херсонском правцу су подручје контакт-линије, у осталим деловима постоји природна граница – река Дњепар.
08:40 30.06.2024
Украјинске трупе отвориле су ватру на град Токмак у Запорошкој области, напад је одбијен ПВО системима, изјавио је копредседавајући Координационог савета за интеграцију нових региона при Јавној комори Русије Владимир Рогов.
08:37 30.06.2024
Руски ПВО системи су око 7.30 уништили украјински дрон авионског типа изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
08:24 30.06.2024
Украјинске снаге су у недељу ујутро између 7.35 и 8.10 часова испалиле девет граната калибра 155 милиметара на Петровски и Кујбишевски округ Доњецка, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала