- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Вучић апеловао, Спутњик представља — ово је шест тачака које је Кина предложила за мир у Украјини

© AFP 2023 / PEDRO PARDOЗаставе Кине
Заставе Кине - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да шест тачака које је предложила Кина за мир у Украјини треба сви да прочитају. Спутњик вам представља по тачкама какав је то предлог Кина представила за решење сукоба у Украјини.
Заједнички меморандум „Општи споразуми Кине и Бразила о политичком решавању украјинске кризе“ објављен је после састанка кинеског министра спољних послова Вана Јија и специјалног саветника бразилског председника Селса Аморима.
1.
Кина и Бразил позивају све стране укључене у сукоб у Украјини да се придржавају три принципа деескалације који се састоје у томе да се не шири бојно поље, не ескалирају борбена дејства и не врше провокације.
2.
Кинеска и бразилска страна сматрају да су преговори једино одрживо решење за украјинску кризу. Све стране треба да створе услове за наставак директног дијалога и да се залажу за деескалацију ситуације до постизања свеобухватног прекида ватре. Истовремено, Кина и Бразил подржавају одржавање међународне мировне конференције коју ће признати и Москва и Кијев, уз равноправно учешће свих страна.
3.
Изузетно је важно обезбедити повећање обима хуманитарне помоћи регионима којима је то потребно и спречити хуманитарну кризу ширег обима. Неопходно је избегавати нападе на цивиле и цивилне објекте, а цивили, укључујући жене и ратне заробљенике, морају бити заштићени. Две стране подржавају размену ратних заробљеника страна у сукобу.
4.
Кључни задатак је спречавање употребе оружја за масовно уништење, укључујући нуклеарно, хемијско и биолошко. Морају се уложити сви могући напори да се спречи нуклеарно ширење и избегне нуклеарна криза.
5.
Неприхватљиви су напади на мирнодопска нуклеарна постројења, укључујући електране. Све стране треба да се придржавају међународног права, укључујући Конвенцију о нуклеарној безбедности и одлучно да спрече нуклеарне несреће које је проузроковао човек.
6.
Веома је важно избећи поделу света на неинклузивне политичке и економске групе. Потребно је јачање међународне сарадње у области енергетике, финансија, трговине и безбедности критичне инфраструктуре као што су нафтоводи и гасоводи и подводни оптички каблови.
Кина и Бразил, такође, позивају чланове да подрже предлог и заједнички одиграју конструктивну улогу у помагању деескалације ситууације и промовисању мировних преговора.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала