- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Имаћемо довољно струје, али мора много да се улаже

CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија увек имати довољно електричне енергије, али да ће морати да се улаже у нове изворе енергије и да је за то потребно неколико милијарди евра.
Председник је рекао да се припремају за дуго лето и да ће бити много проблема када је у питању електрична енергија.
Он је рекао да се сада троши много више струје него раније, и да ће се трошити због увођења вештачке интелигенције, возила на електрични погон, а нових извора нема.
„Нема нових извора и сви троше много, мораћемо да уложимо много пара у систем. Имаћемо струје зато што морате да се постарате за то, али ћемо за то платити високу цену, милијарде и милијарде евра мораћемо да уложимо“, рекао је председник за ТВ Прва.
Он је рекао да је забрана о изградњи нуклеарне електране која је у Србији донета 1989. године била велика грешка и указао на то да су друге земље бивше Југославије као што су Хрватска и Словенија искористиле ту прилику.
„Хрвати и Словенци не би имали ништа да немају ту нуклеарку. Без обзира што Хрватска сада паметно ради на истраживању геотермалних извора, као извора енергије. То ћемо почети и ми ускоро да радимо“, рекао је председник.

„Ископавања литијума не може да буде без највиших еколошких стандарда“

Вучић је поновио да ископавања литијума у Србији неће никада моћи да буде ако не буду задовољени највиши еколошки стандарди као и да ће о томе претходно да се изјасне грађани.
„То ћемо проверити са нашим народом“, рекао је Вучић.
Он је навео и да Влада Србије сада проверава документацију и све папире који су достављени о ископавању литијума како би проверила све потенцијалне мере еколошке заштите.
Оценио је да би ископавање литијума позитивно утицало на демографију у Србији, поготово у Подрињу.
„Ово нам је једина шанса да обновимо народ, да обновимо демографију у Подрињу, празно нам је Подриње и са једне и са друге стране Дрине“, навео је Вучић.
Додао је да очекује да ће највеће светске лидере окупити у Београду како би разговарали на тему литијума.
Говорећи о притисцима против ископавања литијума и демонстрацијама које су се десиле пре пар година, Вучић је рекао да је крив што није на време видео „невероватну шаховску минијатуру“ иза које су стајале, како је навео, одређене стране службе.
„Иза свега тога се крила најпрљавија манипулација најмање две западне службе, које су желеле да спрече убрзани напредак и развој српске државе“, изјавио је Вучић и додао да себи није могао да опрости што на време то није видео.
Осврнуо се и на протест против ископавања литијума који је одржан у Лозници у петак.
„Они кажу 'да осветлимо мрак' у Лозници пре неко вече. Знате чиме су то радили? Па литијумским батеријама. Да, подигнете телефон и укључите батерију, која је литијумска батерија“, навео је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала