Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Сукоб Хезболаха и Израела је прави велики сукоб – немогуће га је избећи

© AP Photo / Hussein MallaПрипадници Хезболаха
Припадници Хезболаха - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је врло тешко и готово немогуће избећи сукоб Хезболаха и Израела и да је веома забринут за судбину света.
“Тај сукоб је прави велики сукоб, јер Хезболах је Иран. Хамас је тај који може да окупи цео исламски свет, у смислу декларација, хуманитарне помоћи, али не и директог учешћа у рату. Хезболах и сукоб са Ираном нас уводи у велики сукоб на ономо што се зове Света земља, али ангажује и комплетан Запад и Исток”, рекао је Вучић, гостујући на ТВ Прва.
Додао је да се види да се све припрема, а кад се све припрема, према његовим речима - “остаје само да опали”.
“Кад идете у позориште и гледате Чехова и у првом чину вам је окачена пушка о клин, она ће у трећем чину да опали”, појаснио је председник.
Истакао је да нема ту велике филозофије, и да су то чисте, недвосмислене и јасне ствари.

„Избори у САД тешка утакмица од које можда зависи будућност света“

Вучић је оценио да ће избори у Сједињеним Америчким Државама бити тешка утакмица од које, како је рекао могуће да зависи будућност света.
„Мислим да ће бити веома тесна утакмица, веома тешка утакмица од које могуће зависи и будућност света“, казао је је председник Србије.
На питање како ће се исход избора у САД одразити на Србију, односно да прокоментарише изјаву професора на вашингтонском универзитету Џонс Хопкинс Данијела Сервера да ће Трамп „подржати српски свет“, Вучић је рекао да Трамп неће подржати никакав српски свет нити је то неко тражио од њега.
„Али би можда Трамп подржао политику нешто другачију од Серверове, а то је да не буде антисрпска. Са великом пажњом сам гледао анализе, Трамп је био свакако много убедљивији, али то није крај избора ни близу“, рекао је Вучић.
Оценио је да се актуелни председник САД Џозеф Бајден неће лако повући зато што је то, како је рекао, неистражено подручје за демократе.
„Постоји снажан лоби финансијера који не желе да финансирају Бајденову кампању, али немојте да потцењујете ни Бајдена, ни Обаму ни све оне који желе, не толико победу демократа колико пораз Трампа. И они ће се ујединити и поново подићи“, навео је Вучић.
Председник Србије сматра да је Бајден после дебате у кампањи са Трампом, изгледао много другачије и енергичније.
Коментаришући известан избор Каје Калас за шефа европске дипломатије, Вучић је рекао да не мисли да је то лоша вест за Србију, а најмање за њега.
„Са њом сам се више пута руковао, нисмо озбиљније разговарали. Уверен сам да ћемо имати пристојан однос, имам искрене пријатеље који су њени велики пријатељи и ја ћу са госпођом Калас направити сасвим коректан однос. То нема везе са мојим личним односом, ни њеним. Она неће променити своје ставове, као што их нећу променити ни ја“, рекао је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала