- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Амбасадор Кине: Споразум о слободној трговини подстицај изградњи заједнице са заједничком будућношћу

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадор Кине Ли Минг
Амбасадор Кине Ли Минг - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Споразум о слободној трговини између Кине и Србије, који је данас ступио на снагу обезбедиће нове институционалне гаранције за билатералну економску и трговинску сарадњу и обележиће даље унапређење и развој практичне сарадње две земље, изјавио је амбасадор Кине у Србији Ли Минг.
Он је у ауторском тексту за лист "Политика" рекао и да ће споразум подстаћи економију да постигне већи раст и запосленост, а створиће и повољније, погодније, транспарентније и стабилније пословно окружење за предузећа у Кини и Србији и дати нови замах изградњи заједнице Кине и Србије са заједничком будућношћу у новој ери.
"Ово је споразум о слободној трговини који користи и предузећима и народу. Као резултат тога, потрошачи и предузећа у обе земље добиће више квалитетних и јефтиних увозних пољопривредних производа, енергената и минералних сировина, као и индустријских готових производа", рекао је амбасадор Кине.
Према његовим речима овај споразум има огроман потенцијал, јер не само да олакшава трговину, већ унапређује инвестициону сарадњу и интеграцију индустријског ланца, боље искориштавање њихових економских предности и заједничко јачање међународне конкурентности.
Амбасадор подсећа да је у претходних 10 година, у области трговине, обим билатералне трговине две земље повећан три пута, извоз Србије у Кину 60 пута, а Кина је постала други највећи трговински и важан инвестициони партнер Србије.
"Након ступања на снагу Споразума о слободној трговини очекује се да ће се кинески извоз аутомобила, фотонапонских модула, литијумских батерија, телекомуникационе опреме, машина и других производа у Србију додатно проширити, док ће повољне извозне производе које Србија приоритизује, као што су вина, месо, млечни производи, воће и орашасти плодови, ући по повољнијим ценама на огромно кинеско тржиште од 1,4 милијарде људи", рекао је Ли Минг.
Он је изразио наду да ће сви сектори индустрије, трговине, науке и технологије, финансија, културе и туризма две земље искористити ступање на снагу Споразума као повољну прилику и наставити да увећавају обострано корисну сарадњу.
"Да ће служити побољшању благостања и ојачању челичног пријатељства између два народа, дати позитиван подстицај промовисању либерализације и олакшавању трговине и инвестиција, као и изградњи универзално корисне и инклузивне економске глобализације, чиме ће дати нове доприносе великим подухватима изградње заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу", закључио је он.
Погледајте и:
Српска и кинеска застава - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
ЕКОНОМИЈА
Ступио на снагу Споразум о слободној трговини Србије и Кине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала