- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Америка гура опасан сценарио – циљ је да се угаси Српска и формира унитарна БиХ

© Sputnik / Бранко МаксимовићРепублика Српска
Република Српска - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Постоји опасност да се Републици Српској спрема наметање октроисаног председника од стране Запада, тачније Америке која то гура преко свог одлазећег амбасадора у Сарајеву и такозваног високог представника, а циљ је да се угаси Република Српска и формира унитарна Босна.
Ово је коментар политиколога из Бањалуке Анђелка Козоморе на изјаву председника Србије Александар Вучић који је поручио западним силама да Србија неће признати никаквог октроисаног председника Републике Српске кога би Запад у једном моменту могао да наметне, чиме је фактички упозорио да је и овакав сценарио врло реалан.

Америка гура БиХ у понор

Може ли Запад да силом скине председника РС Милорада Додика и постави свог човека? Које би последице тога биле?
Козомора подсећа да је суђење Милораду Додику за непоштовање наметнутог закона такозваног високог представника у БиХ Кристијана Шмита управо у тој функцији, чиме је, како сматра, и почело америчко гурање БиХ у понор.
„Дакле, циљ је да се донесе пресуда која ће обухватати неку симболичну затворску или новчану казну, а да уз пресуду иде и мера забране даљег политичког рада Милораду Додику. То је општепознато и српски председник је свестан да то може да се деси, само је питање када,“ истиче Козомара.
Суд развлачи овај поступак, иако на њега страшан притисак врши одлазећи амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи за кога Козомара каже да је највећа штеточина која је могла да задеси БиХ.
„Од свих странаца он је човек који је највише зла нанео БиХ а посебно РС. Он врши огроман притисак на суд да донесе пресуду Додику пре истека његовог мандата у септембра ове године. У тој варијанти би нелегални високи представник Кристијан Шмит именовао новог председника РС користећи такозвана бонска овлашћења. То би био октроисани председник РС, дакле, неко ко је њима подобан, послушан и наметнут“, упозорава наш саговорник.

Додик је спремио одговор

Према његовим речима, Додик је за случај да се то деси управо и спремио одступницу а то је деклерација о мирном раздраживању РС и БиХ.
„Уколико БиХ то не прихвати и буде наметнут председник РС народ у СрпскојС би у том случају применио грађанску непослушност и игнорисао наметнутог председника и све органе РС уколико би постојали неки који би га прихватили. Не би, дакле, било побуне, али би било апсолутног игнорисања… А постоје и неке претпоставке ко би то могао да буде,“ напоменуо је наш саговорник.
Козомора каже да је циљ да се преко удара на Милорада Додика разгради РС како би се успоставила унитарна Босна и Херцеговина.
„Тај наметнути председник који би дошао у Палату председника РС не би потезао питање ни деклерације о Сребренице нити питање раздруживања РС од БиХ које је актуелно у БиХ, не би тражио повратак надлежности РС које су јој нелегалним путем отете… Не би било инсистирања, као што то сада ради РС, да се усвоји закон о Уставном суду БИХ, за шта Бошњаци неће ни да чују. Другим речима, има много тога што би тај западни наметнути такозвани председник РС ставио у ладицу и та питања не би више била актуелна, а РС би постала само једна обична територија,“ каже Козомара.
Он такође подсећа на драконске санкције које Додик и његова породица имају од стране Америке, а које иду дотле да је ресторан његове ћерке проглашен опасним по питању националне безбедности САД па до тога да Додик не може да прима плату.

Драконске мере Америке

Подсетимо, Шмита у Републици Српској не признају јер не постоји адекватна одлука Савета безбедности УН о његовом именовању, те стога не признају ни његове одлуке.
Такозвана бонска овлашћења високим представницима у БиХ дају готово диктаторску моћ да намећу законе и смењују демократски изабране званичнике, а заснована су на само неколико недовољно прецизних одредаба које је пре више од четврт века донео Савет за спровођење мира (ПИК), тело које чини педесетак држава и међународних организација и које је задужено за имплементацију Дејтонског споразума. Они су на састанку у децембру 1997. године у Бону донели одлуку о проширењу надлежности високог представника, која су постала позната као „бонска овлашћења“.
Њима је високи представник овлашћен да доноси привремене обавезујуће одлуке „када стране не могу да постигну договор“, и које би требало да остану на снази „док Председништво БиХ или Савет министара не донесу одлуку, која је складу са мировним споразумом“. Високом представнику је тако омогућено и да "предузима акције" против званичника у БиХ за које сматра да крше Дејтонски споразум, или спречавају његову имплементацију.
Шмит је иначе добио „ветар у леђа“ из САД, пошто је помоћник државног секретара за за европска и евроазијска питања Џејмс О’Брајан саопштио да му они пружају подршку у коришћењу „бонских овлашћења“, још у априлу ове године кад је наметнуо закон у БиХ о кажњавању негирања геноцида.
Председник Вучић је, гостујући на тв Прва, рекао да сматра да се ушло у фазу наговарања оних који треба да донесу пресуду против Додика да она буде осуђујућа и да су извршене већ многе припреме чак и за евентуалну реакцију која није политичка, али је истакао да је за нас у свим тим условима важно да чувамо мир и сачувамо наш народ.
Палата председника Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
СРБИЈА
Вучић: Србија неће признати лидера Српске кога је октроисао Запад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала