- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света
Облаци пред невреме - Sputnik Србија

Невреме направило хаос у Србији, у Београду потоп - улице затворене, могуће кашњење летова /видео/

Пратите нас
Невреме праћено градом, јаким ветром и кишом погодило је у понедељак увече Србију, а непогоде су настављане током ноћи и јутра. Први на удару нашли су се делови Бачке, Срема и Мачве, а јака олуја са муњама стигла је и до Београда где је за кратко време пала огромна количина кише плавећи улице. РХМЗ поново упозорава на велику количину падавина.
Припадници Министарства унутрашњих послова Србије, Сектора за ванредне ситуације, у складу са најавама Републичког хидрометеоролошког завода, упутили су упозорење градским и општинским штабовима за ванредне ситуације за хитно предузимање оперативних и превентивних мера, као и да ватрогасци-спасиоци врше обилазак становништва са акцентом на потенцијално критичне тачке.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
16:13 02.07.2024
Пљусак у Нишу и Крагујевцу
Ниш су нешто после 14 часова погодили пљусак и грмљавина, без јаког ветра. Брзо се разведрило.
Пљусак и у Крагујевцу.
14:17 02.07.2024
Пузовић: Предузимају се све превентивне мере да не дође до поплава
Директор Србијавода Горан Пузовић изјавио је да је ситуација са водотоковима после невремена у Србији потпуно стабилна и да су екипе и техника тог предузећа на терену и да предузимају све превентивне мере да не дође до поплава.
"Сходно јучерашњој прогнози Републичког хидрометролошког завода, за обилне падавине прошле ноћи и у току данашњег дана, ми смо подигли степен безбедности и сва водопривредна предузећа су сходно оперативном плану на терену, сва техника и опрема је на терену, предузимају се све превентивне мере да не би дошло до поплава", рекао је Пузовић за Танјуг.
Овог тренутка, додаје он, ситуација у Србији је потпуно стабилна и нигде нема изливања вода првог реда и оне су мирне и под контролом.
"Данас у току дана могући су проблеми на водотоковима другог реда, могући су одређени комунални проблеми због обилних падавина по неким локалним самоуправним и урбаним срединама. То је оно што очекујемо. Ове падавине ће се повући још данас поподне и вечерас и у току ноћи. Остајемо да испратимо ситуацију", рекао је Пузовић.
Навео је да су сви локални штабови обавештени о падавинама и да су "Србијаводе" у сталној комуникацији са Сектором за ванредне ситуације и да заједно спроводе све превентивне мере на заштити имовине и живота људи.
Поновио је да нема нигде проблема када су велике реке у питању.
"Све те реке су у домену средњих и ниских водостаја за ово доба године, али одређени проблеми могу да се јављају само на водотоковима другог реда", указао је Пузовић.
Напоменуо је да ће "Србијаводе" бити у приправности и у току ове ноћи и сутрашњег дана.
"Очекујемо да дође до стабилизације времена сутра у току дана и до четвртка ћемо бити на терену да испратимо сва могућа евентуална дешавања на терену", закључио је Пузовић.
12:43 02.07.2024
Последице невремена у Новом Пазару - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Да ли сте претрпели материјалну штету у невремену?
11:16 02.07.2024
Шапић: Ситуација се стабилизује, градске службе имале више од 250 интервенција
Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да су градске комуналне службе имале више од 250 интервенција од почетка невремена у понедељак увече, да је било ангажовано 1.500 радника, као и да су све градске службе увек спремне да реагују.
Шапић је рекао да се ситуација сада мало стабилизовала и да, срећом, није било трагичних случајева.
Нагласио је да је пало 55 литара кише по метру квадратном што је количина падавине које падну за месец дана и да је 15 аутобуских линија било обустављено.
"Људи морају да буду свесни нових околности и да суперћелијске олује постају реалност. Имали смо и среће у односу на регион и остатак Европе, како је прошла Швајцарска, Загреб је опустошен", навео је Шапић.
Он је навео да ће све градске службе увек бити спремне, а да је на терену 118 цистерни и транспортних возила и 22 чистилице.
"Ми ћемо врло брзо град вратити у нормалу", рекао је он и навео да очекује да ће се временске прилике смирити до вечерас, а да ће све градске службе биће и даље у приправности, али и да грађани треба да се придржавају упутстава.
10:07 02.07.2024
МУП: Интервенисано на 50 локација у Србији, највише интервенција у Београду
Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије је од јуче, услед обилних падавина, интервенисао на 50 локација у Београду, Сремском, Браничевском, Борском, Јужнобанатском, Јужнобачком, Мачванском и Подунавском округу.
Како се наводи у саопштењу, током ноћи је највише интервенција било на територији Београда, где је на 28 локација интервенисало скоро 100 ватрогасаца са 33 возила и пумпом.
У 15 интервенција припадници Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани на уклањању стабала, као и у шест пожара изазваних громом, док су, између осталог, у три интервенције били ангажовани на уклањању лименог крова и извлачењу потопљеног возила.
Такође, припадници Сектора за ванредне ситуације били су ангажовани у гашењу 11 пожара изазваних ударом грома у Руми, Коцељеви, Смедереву и Београду, као и на уклањању стабала на 23 локације у Беочину, Панчеву, Алибунару, Пожаревцу, Голупцу и Београду.
Ватрогасци-спасиоци су у Беочину из аутомобила на који је услед невремена пало дрво, евакуисали једну особу која том приликом није повређена, а помагали су и становништву у црпљењу воде на девет локација у Бачкој Паланци, Старој Пазови, Смедереву и Београду.
Како се наводи, на свим интервенцијама до сада, укупно је било ангажовано 154 ватрогасца-спасиоца са 54 возила и 9 пумпи.
10:05 02.07.2024
У Београду стабилна ситуација са снабдевањем струјом
Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да је ситуација са снабдевањем струјом у Београду стабилна.
Она је за телевизију Хепи рекла да је јутрос најкритичније у подручју Баната, додајући да је у Новом Саду стабилно иако је велико невреме.
Подсетила је да је услед невремена синоћ нестала струја на Звездари и Палилули због прекинутог напајања са једне трафостанице код Богословије, али да је око поноћи успостављено снабдевање електричне енергије из алтернативних праваца.
Додала је и да су санирани кровови и у околним насељима, и све што је било и у Жаркову.
Дубравка Ђедовић Хандановић је нагласила и да су уочени проблеми код Титела, да су све екипе у приправности и да ће интервенисати чим прође невреме, јер док траје не могу.
„Сведоци смо да лети имамо исте временске непогоде када је електрична енергија у питању као и зими. Скоро имамо и велику потрошњу, када су врућине, јер се троши више струје“, рекла је она.
Министарка је нагласила да још увек у Србији није већа потрошња електричне енергије лети, али да ипак када су температуре преко 30 до 32 или 33 степена, потрошња струје буде већа од уобичајене за по 30 до 40 степени.
09:47 02.07.2024
Невреме се креће на исток-североисток
Јако наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и локалном појавом града које је захватило западну Србију, Шумадију, Београд и Банат премештаће се споро на исток североисток.
Очекује се велика количина падавина за кратко време, између 20 и 40 милиметара понегде и више, као и јак и олујни ветар у зони интензивних падавина.
Тенденција премештања је ка Румунији и источној Србији.
09:39 02.07.2024
Јако невреме које је погодило данас Београд, направило је проблеме и застоје у саобраћају, а поједине улице су због велике количине воде затворене.
Велике гужве створиле су се код Београдског сајма, на Вождовцу, на потезу од Трошарине ка Коњарнику, на Петловом брду, а Вишњичка улица је затворена за саобраћај, јављају Танјуг.
У појединим деловима града аутомобили су остали заглављени у води, а велики застоји су и на Аутокомади и мосту Газела.
09:29 02.07.2024
Поплава у Раковици - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Призор какав до сада није виђен у Београду: „Водопад“ заробио аутомобиле /видео/
09:08 02.07.2024
08:36 02.07.2024
На Бежанијској Коси корење стабла које је оборио ветар подигло два аутомобила
Последице синоћњег невремена у Београду виде се по обореним стаблима, гранама и заосталој води у појединим улицама док јутрос поново пада киша.
На Бежанијској Коси у Улици Неде Спасојевић стабло је оборено у синоћњем невремену, а корење обореног дрвета подигло је два аутомобила са регистарским таблицама Руме и Вршца, јавља репортер Танјуга.
07:44 02.07.2024
Ватрогасци гасили пожаре изазване ударима грома
Начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Милош Миленковић изјавио је да су од вечери до јутра на територији Београда имали 28 интервенција – 93 ватрогасца са 33 возила су била на терену.
Највише интервенција, укупно 15, односило се на уклањање стабала, а у шест случајева ватрогасци су гасили пожар настао услед удара грома.
„На територији Земуна имали смо два пожара изазвана громом у породичним кућама, није било повређених. Причињена је материјална штета, али правовременом реакцијом брзо су локализовани“, рекао је Миленковић за РТС.
На Чукарици гром је ударио у трафостаницу, али је брзом интервенцијом електроснабдевање стабилизовано.
07:35 02.07.2024
Опет потоп у Београду
Око 7 сати снажно грмљавинско невреме поново је почело у Београду.
Снажан пљусак поплавио је улице, а саобраћај се одвија успорено.
07:19 02.07.2024
РХМЗ поново упозорава: Јако грмљавинско невреме очекује се у Срему, Бачкој и западној Србији
Републички хидрометеоролошки завод упозорио је данас да се јако грмљавинско невреме очекује у Срему, Бачкој и Западној Србији, као и да се поново очекује велика количина падавина за кратко време, између 20 и 40 милиметара понегде и више, као и јак и олујни ветар у зони интензивних падавина.
Како се наводи тенденција премештања је ка Банату, ширем подручју Београда и Шумадији.
Јако наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и локалном појавом града већ је захватило западне делове Војводине и западну Србију.
07:18 02.07.2024
Услед удара грома запалила се кућа у Смедереву
Смедерево је у понедељак увече захватило јако невреме праћено олујним ветром, кишом и грмљавином, а услед удара грома запалила се једна кућа.
Како преноси РТС, након удара грома запалила се кућа у Абеловој улици у Смедереву.
У појединим деловима града нема струје, а ватрогасци су на терену.
07:16 02.07.2024
Делови Звездаре, Палилуле и шири центар Београда добили струју
Делови Звездаре, Палилуле и шири центар града око 23.30 сати добили су струју.
22:47 01.07.2024
Проблеми са струјом и у Смедереву
У Смедереву јак олујни ветар, киша и грмаљвина. У појединим деловима града нема струје, јавља РТС.
22:38 01.07.2024
Шири центар Београда без струје, екипе Електродистрибуције на терену
У близини трафо-станице Богословија у Београду три пута је ударио гром, због чега је дошло до квара. Струје нема на Звездари, Палилули и ширем центру града.
Екипе су на терену и покушавају да систем врате у нормалу за највише пола сата.
22:26 01.07.2024
Авиони круже изнад Београда
Због јаког ветра и кише авиони тренутно круже изнад Београда јер не могу да слете на аеродром, јављају медији.
22:23 01.07.2024
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала