- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора одговорила на критике које су из Хрватске стигле на рачун Резолуције о Јасеновцу

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Застава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Црна Гора је одговорила хрватском ресору спољних послова на тврдњу да је Резолуција о систему логора Јасеновац, Дахау и Маутхаузен непотребна и неприхватљива, поруком да је неупитна чињеница да су се злочини у логору Јасеновац дешавали под командом профашистичког режима НДХ, али да се они не доводе у везу са данашњом Хрватском.
Министарство спољних послова Црне Горе изразило је жаљење што Хрватска намеру Црне Горе да се и овом Резолуцијом, између осталог, осуде злочини на тлу бивше Југославије, изрази пијетет према жртвама свих злочина и поштовање према њиховим породицама, доживљава као атак на добросуседске односе две државе.
Из црногорског ресора поново су указали да је неупитна чињеница да су се злочини у логору Јасеновац дешавали под командом профашистичког режима НДХ и да се „они никада нису и не могу доводити у везу са данашњом Хрватском која и сама осуђује ове злочине, негује културу сећања за све жртве логора Јасеновац и промовише политику помирења“.
Истиче се да су на спољнополитичком плану приоритети Црне Горе добросуседски односи и пуноправно чланство у ЕУ, као и да су, кажу, искрено захвални Хрватској на неспорној и драгоценој подршци у свим интеграционим процесима Црне Горе.
„Црна Гора је посвећена даљем развијању пријатељских, отворених и савезничких односа са Републиком Хрватском, те жели да у доброј вери настави да решава сва билатерална питања од посебног интереса. Министарство и овим путем понавља више пута изречен позив на формирање комисије која би се тиме бавила“, наводи се у саопштењу.
Хрватско Министарство спољних послова раније је саопштило да жали „што је Црна Гора одлучила занемарити позиве Републике Хрватске да не политизује жртве Јасеновца и не повлачи потезе који би се на негативан начин могли одразити на билатералне односе и европски пут Црне Горе“.
Председник ХДЗ-а Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
РЕГИОН
Пленковић: Циљ резолуције о Јасеновцу је нарушавање односа Хрватске и Црне Горе
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала