- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм „Недеља“ победник филмског фестивала Равно Село

© Sputnik / Павел Бедняков„Русија Мосфилм“ биоскопски комплекс
„Русија Мосфилм“ биоскопски комплекс - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Под традиционалним слоганом „Селом круже филмске приче“ у недељу је у Равном Селу завршен је Равно Село филм фестивал, међународни фестивал првог или другог филма, саопштили су организатори, а награда „Златни клип“ припала је остварењу „Недеља“.
Током четири дана фестивала приказано је више од 40 филмова из 19 земаља, а на свечаном затварању додељене су и вредне награде. Златни клип за најбољег редитеља уз новчану награду од 1.500 евра припао је редитељки Селин Сонг за остварење „Прошли животи“ (САД, Јужна Кореја).
Жири је у образложењу награде овај филм окарактерисао као „причу која на суптилан начин дубоко емотивно додирује биоскопску публику терајући је да се замисли над питањем шта је оно што је заиста важно у нашим животима, и да ли ћемо те животе подредити љубави, или ћемо љубав подредити животу“.
Златни клип за најбољи филм и новчана награда од 1.000 евра додељени су филму „Недеља“ (Србија), снимљеном по сценарију Стефана Бошковића, у режији Немање Ћеранића и Милоша Радуновића.
„Биографска прича инспирисана истинитим догађајима из живота једног од најомиљенијих певача са ових простора преточена је у филм изузетне поетске снаге који одликује квалитетан ритам у вођењу радње, респектабилан продукциони домет, фасцинантан глумачки ансамбл и сјајан пријем код публике“, наводи се у образложењу жирија.
Златни клип за најбољи филм по избору публике и награда од 500 евра додељени су филму „Последњи стрелац“ (Србија) редитеља Дарка Николића, са Ненадом Јездићем у главној улози.
У образложењу одлуке наведено је да је „овај узбудљиви трилер, пун неочекиваних обрта и напетих сцена, држао публику у ишчекивању и сталној тензију од почетка до краја“.
Златни клип за најбољи документарни филм уз новчану награду од 500 евра додељен је за филм „Позиви“ (Пољска) који је режирао Минг-Веј Ћианг, „због тога што је успео да нас урони у срце једне просторије у којој као да се сместио цео свет и прикаже сву апсурдност, бол и трагику, које свакога дана, као у неком напетом трилеру, проживљавају оператори хитних служби“.
Посебно признање жири је доделио филму „Панорама“ (Бразил), који су режирали Џули Гава и Даниел Леао, „због тога што нас је подсетио на то да једноставне аматерске фотографије имају невероватну моћ да покрену наше унутрашње процесе, пробуде у нама асоцијације и сећања и доведу нас у контакт са оним невидљивим животним током који сви, који се баве документарним филмом, покушавају да ухвате“.
Плакета Први метар за најбољи студентски филм уз новчану награду од 500 евра додељена је редитељки и сценаристикињи Тини Величковић за филм „Туга“ (Северна Македонија). У образложењу жирија пише да је овај филм „вешто вођена прича, која кроз главног јунака који се бори са последицама трагедије која му се догодила, врши својеврсну сондажу и вивисекцију друштва на врло зрео начин“.
И ове године компанија „Горки лист“ доделила је награду за најбољег младог глумца или глумицу фестивала у новчаном износу од 1.000 евра, а признање је припало Луни Пилић за улогу Јање у филму „Света обитељ“ (Хрватска).
У образложењу награде наведено је да је ова глумица „одмереним, суптилним средствима приступила веома компликованом глумачком задатку и успела да уверљиво одигра вишеслојан комплексан лик епохе шездесетих година 20. века“.
Жири главног такмичарског програма чинили су глумица Ана Лечић, редитељ Марко Новаковић и глумац Миодраг Радоњић.
Филмски монтажер и професор Факултета драмских уметности Драган Димчић био је председник једночланог жирија документарног програма „Кратких 100 минута“, а редитељ Немања Ћипранић председник једночланог жирија селекције студентског филма. Лазар Ристовски, оснивач фестивала, на церемонији затварања је рекао да су се седам година борили да фестивал буде све видљивији и мисли да су у томе успели.
„Велику помоћ у томе сте нам пружили ви, који сте сваке вечери попуњавали гледалиште не само својим присуством, већ и својим духом и подршком да овај фестивал и Дом културе буду оно што јесу. А то је будућност ових младих људи. Добили смо један од најлепших културних простора у целој Србији и сада нам остаје да тај дом предамо младим људима који овде похађају основну школу, као и онима који су завршили школу и одлучили да остану овде. Чврсто верујем да међу овим младим људима сигурно постоје и они који ће направити велике каријере“, рекао је Ристовски.
На затварању фестивала одржана је и пројекција ђачких филмова филмске радионице фестивала, а филмски програм завршен је пројекцијом филма „Недеља“ Немање Ћеранића и Милоша Радуновића о чувеном певачу народне музике Џеју Рамадановском.
Приказано је и девет остварења у програму студентских филмова, 15 филмова у оквиру смотре кратког ђачког филма „Филмић“, као и једна специјална пројекција. У оквиру пратећег програма 7. Равно Село Филм Фестивала одржана је и радионица за синхронизацију цртаћа коју су водили глумци Весна Паштровић и Марко Марковић, као и ликовна колонија са темом „Двориште ветрењаче“.
Фестивал је одржан уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, Града Врбаса, продуцентске куће Зиллион филм, Филмског центра Србије, Горког листа и Вода Воде. Филмски центар Србије финансијски је подржао награде за најбољи филм и најбољу режију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала