- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нисте задовољни како ваш клима-уређај ради? Ово су знаци који указују на то шта се дешава

© Sputnik / Лола ЂорђевићКлима уређај
Клима уређај - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Уколико користите клима-уређај и приметите да није ефикасан као иначе, то би могло да укаже на проблеме са спољном јединицом вашег уређаја.

Знакови који указују на проблеме са спољном јединицом

Уобичајени знаци да ваша спољна јединица можда не ради укључују проблеме са издувавањем хладног ваздуха, необичне звукове, цурење воде, повећане рачуне за струју и често паљење и искључивање клима-уређаја.
Постоји неколико разлога зашто спољна јединица престаје да ради, а ово су неки од њих, пише „Лајф Хакер“.

Проблеми с напајањем

„Током екстремне врућине и дуже употребе клима-уређаја, спољна јединица може имати проблем да постигне или одржи жељену температуру“, каже стручњак за климатизацију Бред Роберсон.
Проблеми са снабдевањем електричном енергијом, посебно у временима великепотрошње, потенцијални су кривци за овај проблем.
„Пригушена светла или друге електричне аномалије на вашем уређају могу указивати на проблем са електричном мрежом“, каже Роберсон. „Ако јединица поново ради како треба када спољне температуре падну, знаћете да вероватно постоји топлотно оптерећење или проблем са електричном мрежом“, додаје он.

Прљав филтер за ваздух

Прва ствар коју треба да проверите да ли имате проблема са уређајем је ваздушни филтер. Прља се брже него што мислите и може да смањи ефикасност хлађења. Запрљани филтер такође може да проузрокује да се јединица често укључује и искључује.
CC0 / https://www.rawpixel.com/ / Подешавања термостата треба мењати током дана и преко ноћи, па се може десити да то заборавимо да урадимо
Клима-уређај - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Подешавања термостата треба мењати током дана и преко ноћи, па се може десити да то заборавимо да урадимо

Проблеми са намотајем кондензатора уређаја

Проверите да ли су намотаји кондензатора на вашем уређају савијени.
Кондензаторски калем је уређај за пренос топлоте који се користи за хлађење ваше спољашње јединице. У случају да је калем савијен, замените га и истовремено очистите сву прљавштину око кондензатора јер може да омета рад вашег уређаја.

Нешто блокира проток ваздуха

Уверите се да спољашњост прозорске јединице није блокирана ничим што би могло да смањи проток ваздуха, каже Роберсон.

Одвод кондензата је блокиран

Проверите одвод кондензата да бисте били сигурни да није зачепљен и да ради исправно, додаје Роберсон.

Проблеми са подешавањима уређаја

Проверите подешавања термостата вашег клима-уређаја. Ово звучи очигледно, али можда сте заборавили да га подесите на пуни капацитет. Подешавања термостата треба мењати током дана и преко ноћи, па се може десити да то заборавимо да урадимо.

Погрешна величина уређаја

Ако се ваш клима-уређај често укључује и искључује, то може бити знак да спољна јединица није довољно снажна да охлади вашу собу.
Ово можете проверити тако што ћете пронаћи БТУ оцену вашег уређаја како би знали да ли је довољно висока за квадратни метар собе коју желите да охладите.

Ваша јединица је покварена

Ако сте проверили све горе наведене области и нисте усред топлотног таласа, ваша јединица је можда покварена.
„Јединица може имати проблема са компресором, нивоима расхладног средства или постоји цурење расхладног средства“, каже Роберсон.
Неуобичајени звукови клима-уређаја, као што су зујање или шкрипа, могу бити резултат лабавих компоненти, квара мотора или електричних кварова.

Да ли треба да замените клима-уређај?

Ако трошкови поправке вашег клима-уређаја прелазе 50 одсто цене нове јединице, боље би било да је замените, препоручују стручњаци. Осим тога, пошто су нове јединице енергетски ефикасније, вероватно ћете уштедети новац на рачунима за струју.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала