- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нова улога Мађарске која одговара и Русији и Србима на Балкану – отварају се пукотине у ЕУ

© Sputnik / Лола Ђорђевић Мађарска
 Мађарска - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Као председавајућа ЕУ, Мађарска може да поремети планове кључних европских земаља у односу према Русији и другим питањима, па чак и према Балкану, међутим, не може да их измени. Али, и то је добро – да се види да Запад није јединствен, да на Западу има и политика које су антиглобалистичке, што иде на руку и Русији, али и Србима на Балкану.
Овако стручњак за међународне односе др Срђан Перишић коментарише мађарско преузимање председавања ЕУ. Мађарска је данас преузела председавање ЕУ, што је први пут у историји да једна држава-опонент званичној политици Брисела преузима ову улогу.
Мађарска се оштро противи финансијској и војној помоћи коју Брисел пружа кијевском режиму. У том смислу је и мађарски министар за европска питања Јанош Бока поручио Украјини да се не нада брзом напретку по питању преговора око чланства у ЕУ, који су формално отворени 25. јуна. За време мађарског председавања неће се отворити ниједно од 35 преговарачких поглавља, каже он.
Уз то, Мађарска се тренутно опире слању додатне војне помоћи Кијеву у вредности од 6,6 милијарди евра, док мађарски премијер Виктор Орбан не пропушта прилику да нагласи како се Будимпешта залаже за мир.
Уз то, против владе у Будимпешти води се поступак против наводног угрожавања начела владавине права у тој земљи, као и због наводног кршења норми правне државе. Европски суд је недавно Мађарску осудио на плаћање новчане казне због тога што влада не спроводи заједничку политику азила и миграција.

Мађарска уноси пометњу у мејнстрим

Одлуке у ЕУ доносе се на релацији Берлин-Париз, објашњава Перишић. Како каже, председавање Европским саветом је значајно, али председавајући не може да утиче на кључне одлуке.
„Мађарска ће се борити за антиглобалистичку политику коју заступа – не санкцијама Русији и слично. Она ће и даље то јасно испољавати као председавајућа, што ће довести на удара на њу и до претњи које смо и до сада гледали. Са друге стране, Мађарска ће тиме додатно уносити пометњу у глобалистичкој политици Немачке и Француске“, наводи он.

Како ће Будимпешта утицати на политику ЕУ

Према речима главног уредника Нове српске политичке мисли др Ђорђа Вукадиновића, не само да се надлежности председавајућег више административне него што су суштинске, него ни кључне државе Уније немају независну улогу у доношењу кључних политичких одлука. Не треба заборавити ни утицај Вашингтона када се говори о формирању политике ЕУ, наглашава он.
Ипак, позиција Мађарске омогућиће да се глас Будимпеште и Виктора Орбана чује даље и јаче него иначе.
„Тако да ће и сам тај глас, ставови и замерке Будимпеште и Орбана на овај главни и основни курс ЕУ више у медијском смислу бити барем доступнији некој широј публици унутар Уније“, сматра Вукадиновић.
Друга корист тиче се стављања на дневни ред одређених тема, дискутовања о њима и проблематизовања одлука и политике Брисела. Међутим, она ће, према Вукадиновићевим речима, бити релативно скромна и она неће имати великог домашаја. У наредних шест месеци, колико траје мађарско председавање, неће бити промена курса европске политике.
Како Вукадиновић мисли, поједине теме, као што је проширење Уније, помало ће живнути, али то не значи да ће у том погледу бити неког стварног помака.
„Такође ће, вероватно, и Западни Балкан бити мало више у средишту пажње, после занемаривања и фокусирања на Украјину и Молдавију, што је било обележје претходног периода европске политике. Сада ће се, барем вербално, реторички, пажња мало више посвећивати Западном Балкану и више ће се причати о придруживању и томе да Европа „неће бити комплетна“ без приступања земаља западног Балкана. Сличне флоскуле и фразе биће мало присутније“, сматра Вукадиновић.

Орбан не престаје да провоцира Брисел

За аустријског политиколога српског порекла Жељка Малешевића, мађарско председавање ЕУ биће посебно занимљиво, управо због честих размимоилажења Будимпеште са бриселском администрацијом.
Виктор Орбан, додаје Малешевић, не престаје да провоцира Брисел, а дан пре него што ће Будимпешта преузети председавање ЕУ, Орбанов Фидес, аустријска Слободарска партија и чешки АПО бившег премијера Андреја Бабиша, формирали су савез.
Постоје наговештаји да би се овом савезу могли прикључити и италијанска Лига, Странка за слободу холандског политичара Герта Вилдерса, пољска Право и правда, као и Словеначка демократска странка Јанеза Јанше. То ће значити да је у Европском парламенту формирана нова снага, закључује Малешевић.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
РУСИЈА
Орбан: Европа се све више уплиће у конфликт из ког ништа не може да добије
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала