- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ОДКБ: Пратимо кораке НАТО-а

Застава ОДКБ
Застава ОДКБ - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
У формату Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) не разматра питање јачања војне компоненте, али се прате кораци НАТО-а у Источној Европи, изјавио је генерални секретар ОДКБ Имангали Тасмагамбетов.
„Ситуација у источноевропском региону колективне безбедности свакако остаје у фокусу пажње организације. Осим активног рада на регионалним питањима у оквиру ОДКБ, ми блиско сарађујемо са надлежним органима Белорусије и Русије“, рекао је он у интервјуу белоруској државној агенцији Белта.
Тасмагамбетов је истакао да се тренутно у формату ОДКБ не разматра питање јачања војне компоненте, али су у организацији формирани и раде ефикасни механизме за координацију и доношење одлука, што јој омогућава да брзо реагује на све изазове и претње.
Он је нагласио да се ради на побољшању употребе оних снага и средстава којима организација тренутно располаже.
Генерални секретар је додао и да ОДКБ не поставља себи за циљ да постане противтежа неке друге организације или земље.

„У принципу, и организација и њени чланови залажу се за напуштање блоковског размишљања који смањује могућности сарадње и често значајно ограничава национални суверенитет учесника таквих удружења. Наравно, при томе се прате и анализирају кораци НАТО-а“, нагласио је Тасмагамбетов.

Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала