- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски бродови добиће поморске верзије система „тор“ и „бук“

© Sputnik / Mikhail Klimentyev / Уђи у базу фотографијаБродови руске флоте
Бродови руске флоте - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2024
Пратите нас
Произвођачи ПВО система „тор“, „бук“ и других развијају њихове поморске верзије за распоређивање на бродовима руске морнарице, изјавио је у интервјуу за Спутњик генерални директор бродоградитељске корпорације „Ак Барс“ Ренат Мистахов.
Конструктор и произвођач ових система је концерн „Алмаз-Антеј“. На поморском сајму у Кронштату, концерн је, између осталог, представио поморску верзију ПВО система „тор“ са скраћеницом „М2КМ“. Поморска верзија ПВО система „панцир“ већ је развијена и уграђује се на бродове.
„Данас ПВО на копну пружају ‘панцир’, ‘тор’, ‘бук’… Зашто их не бисмо примењивали и на бродовима? Наши конструктори почињу да раде на могућностима и за нас“, рекао је Мистахов.
Он је нагласио да су се сви копнени системи као што су „тор“ и „бук“ добро показали, али у њима ракете лете одозго.
„Оно што лети по води, лети равно, јер је површина воде равна, лети на малој висини изнад воде, и ми треба да уништимо ову ракету на датој удаљености. Поморски дрон се такође креће по површини, па задатак постаје нешто компликованији“, приметио је Мистахов.
„Морамо да уништавамо те морске дронове на максималној удаљености: што даље, то боље. Јер ако нам приђе не један или два беспилотна чамца, него јато чамаца – онда време не ради за нас, морамо што пре уништити то јато, обезбедити пун погодак и да се не троши муниција“, додао је генерални директор „Ак Барса“.
Он је додао да ће мали ракетни бродови за борбу против поморских дронова бити наоружани системима ПВО „панцир“ и артиљеријским системима АК-630.
Према његовим речима, „панцир МЕ“ је прошао испитивања и показао веома добре резултате, али се наставља рад на његовом побољшању.
Узимајући у обзир искуство из специјалне војне операције, мали ракетни бродови такође ће добити и допунску заштиту погонског дела од поморских дронова.
„Противник схвата да је његов главни задатак да прво имобилише наш брод, а затим га докрајчи, и све што ради је да гађа бродски машински погон. Морамо осигурати да је погон заштићен, јер је то слаба тачка на свим бродовима. То је срце брода... И ми ћемо направити додатну заштиту“, објаснио је Мистахов.
Како је навео, проучавање борбе против поморских беспилотних летелица у Црноморској флоти довело је до закључка да је неопходно променити унутрашњу конструкцију брода: пролазе, коридоре и смештај посаде.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала