- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војник у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Изнад Севастопоља оборено пет ваздушних мета

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 859. Руске снаге ослободиле су Спорно и Новоалександровку у ДНР. Уништен је железнички воз са наоружањем, војном техником и људством украјинске механизоване бригаде. Четири руска спасиоца рањена током украјинског гранатирања Доњецка. ПВО системи су током ноћи уништили 36 украјинских дронова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:51 01.07.2024
Према прелиминарним информацијама, седам цивила, укључујући дете, повређени су у украјинском гранатирању Белгорода и Белгородске области, изјавио је губернатор Вјачеслав Гладков.
Он је на свом Телеграм каналу додао и да су оштећена 22 стамбена објекта.
17:57 01.07.2024
Изнад Севастопоља је дејствовала ПВО, све службе су биле подигнуте у стање борбене готовости, саопштио је губернатор Михаил Развожајев.
Према прелиминарним информацијама, четири ваздушне мете оборене су изнад Црног мора и у подручју Балаклаве, фрагменти су пали у приобалној зони.
Развожајев је касније појаснио да су снаге ПВО уништиле пет ваздушних циљева. Према његовим речима, повређених није било, оштећена су три аутомобила.
17:36 01.07.2024
САД очекују да ће у блиској будућности предузети мере за јачање ПВО (противваздушне одбране) Украјине, изјавио је амерички државни секретар Антони Блинкен, говорећи у Брукингс институту.
Он тврди да су Сједињене Државе заинтересоване за привлачење приватних инвестиција у Украјину.
„Правоваздушна одбрана је неопходна да би се заштитила подручја у која се инвестира, и ми то радимо. Мислим да ћете видети више вести о томе у наредним недељама како се будемо приближавали самиту НАТО следеће недеље“, рекао је Блинкен.
13:10 01.07.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Кијевској, Черкаској, Виницкој, Кировоградској, Николајевској, Дњепропетровској и Харковској области Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталне трансформације.
13:09 01.07.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Украјинска војска изгубила је током претходног дана до 195 људи;
Руска војска ослободила је насеље Степова Новоселовка у Харковској области и Новопокровско у Доњецкој Народној Републици;
Украјинска војска изгубила је до 620 војника и четири оклопна возила, од којих два америчка М113, услед дејстава руске групе „Југ“;
Руска војска уништила је украјинске авионе на стајанки и инфраструктуру војног аеродрома;
Системи ПВО оборили су осам крстарећих ракета „сторм шедоу“ и пет навођених авио-бомби „хамер“, као и 72 дрона;
Украјинска војска изгубила је до 405 војника и борбених возила пешадије „бредли“ у зони одговорности групе „Центар“;
Руска војска уништила је место за складиштење и припрему беспилотних чамаца украјинске војске;
Јединице групе „Исток“ заузеле су повољније положаје, украјинска војска изгубила је до 120 војника;
Група „Север“ је одбила два контранапада јединица снага за специјалне операције „Исток“ и десантно-јуришне бригаде украјинске војске;
Украјинска војска изгубила је до 475 војника и америчко оклопно возило у зони одговорности руске групе „Запад“;
Руска група „Дњепар“ поразила је три украјинске бригаде у Запорошкој и Херсонској области.
10:25 01.07.2024
Војници Руске гарде открили су на територији Доњецке Народне Републике (ДНР) украјинско складиште са авио-бомбама, противтенковским минама и другом муницијом.
Из њега су извучене две авионске бомбе ФАБ-500, 37 високоексплозивних ракета за ракетни систем „град“ и девет противтенковских мина ТМ-62, прецизира се у саопштењу гарде.
07:23 01.07.2024
Мобилни минобацач „васиљок“ гардијског пука групе „Дњепар“ уништио је упориште Оружаних снага Украјине северно од села Работино у Запорошкој области, саопштио је официр са позивним знаком „Боцман“.
07:20 01.07.2024
Руски ПВО системи су током протекле ноћи неутралисали и уништили 36 украјинских беспилотних летелица изнад Брјанске, Курске и Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Како се наводи у саопштењу, изнад Брјанске области оборено је 18 летелица, изнад Курске – девет и девет изнад Белгородске области.
07:19 01.07.2024
Руски специјалисти проучавају систем за навођење и корекцију лета америчке оперативно-тактичке ракете „атакамс“, рекао је за Спутњик стручњак за оружје.
„Представљене су бојеве главе ракете ‘атакамс’. Систем за навођење. Овде постоје три ласерска прстенаста жироскопа. Захваљујући њима, она се одржава на уграђеној балистичкој путањи. ГПС антена, захваљујући којој се врши корекција на примарном и последњем делу балистичке путање“, објаснио је саговорник агенције.
Према његовим речима, стручњаци су добили могућност да проуче рад ракетног система током целог лета, као и могућност корекције курса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала