- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Декларација Свесрпског сабора је историјски документ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Пратите нас
Документ о декларацији можемо да третирамо као историјски важан, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик током Скупштине на којој се расправља о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа усвојеној на Свесрпском сабору.
„Усвајање ове декларације има за циљ да на већи оперативни ниво ставимо сва важна питања која се налазе у закључцима, укључујући државне и националне институте“, истакао је Додик.
Он се захвалио председнику Србије Александру Вучићу на истрајности да се заједно ради у доброј атмосфери.
„Декларација је донесена у еуфорији одобравања, и зато је нама овде лако да то усвојимо без икаквих одлагања“,истакао је Додик.
Он је подсетио да они који су оспоравали декларацију, били део српског народа, или ван њега, нису имали никакву подршку.
„Наставићемо да обележавамо дан настанка Републике Српске 9. јануар, а уводи се Дан државности Србије и Републике Српске Сретење 15. фебруара, и то је сасвим природно да заједнички славимо тај датум“,поручио је Додик.
Поновио је важност заједничке сарадње са Србијом.
„Најважније питање Србије данас су Косово и Метохија, али најважније национално питање Србије јесте Република Српска, јер у њој живи највише Срба ван граница Србије“, нагласио је Додик, пренела је РТРС.

Цвијановић: У Декларацији указано на опредељеност Српске да штити Дејтонски споразум

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је важно то што ће Народна скупштина Републике Српске расправљати о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, истакавши да је тај документ већ институционално власништво Републике Српске и Републике Србије.
Цвијановићева је током расправе у Народној скупштини нагласила да Декларација добија додатну димензију тиме што ће о њој расправљати Народа скупштина Српске, а потом и Скупштина Србије.
Она је навела да у парламенту Српске седе људи које је народ директно бирао, додајући да је сигурна да ће они поздравити текст Декларације.
„Мислим да је он прилично избалансиран и да је урађен на начин да одрази оно што јесу неке наше потребе за будуће време, али исто тако да врло јасно идентификује све оно што смо опредељени да чувамо, штитимо, бранимо, и језик и културу и традицију, национални идентитет свакако као потку сваког народа. Али исто тако и да јасно каже да смо опредељени да градимо и чувамо мир, и да негујемо политичку и економску стабилност“, рекла је Цвијановићева.
Она је додала да се то протеже кроз цели текст Декларације.
Цвијановићева је истакла да је задовољна чињеницом што се на више места у Декларацији указује управо опредељеност Републике Српске да штити, или придржава се Дејтонског споразума.
„Коначно, какви бисмо то били, а неки су такви, да мислимо да сигурност може да се гарантује онда кад се не придржавате ни Устава, ни међународног ни домаћег права. Нема такве сигурности“, рекла је Цвијановићева, пренела је Срна.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала