- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ле Пен: Макрон покушава да изврши административни државни удар

© AP Photo / Francois MoriМарин Ле Пен
Марин Ле Пен - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Пратите нас
Лидер француске деснице Марин ле Пен оптужила је француског председника Емануела Макрона да жури да именује највише званичнике, што она види, како је навела, као преотимање власти.
„То је нека врста административног државног удара“, рекла је Ле Пен за радио Франс Интер, позивајући се на извештаје у штампи у којима се наводи да Макрон жури са неколико кључних именовања на високом нивоу у државној служби земље, укључујући и највиша места у Европској унији, преноси Политико.
"Када желите да се супротставите резултатима избора тако што ћете поставити своје људе, тако да вас онемогуће да у држави водите политику коју желе Французи... ја то називам административни државни удар", рекла је Ле Пен.
Протеклих дана Макрон је именовао неколико највиших званичника у Француској и залагао се да његови савезници добију кључна места у Бриселу.
Прошле недеље Макрон је предложио потврђивање Тијерија Бретона за француског европског комесара, што је изазвало критике Ле Пенове.
Француски председник је такође преговарао са другим европским званичницима да свог бившег саветника за ЕУ Александра Адама пошаље у Брисел као заменика шефа кабинета председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која ће највероватније поново бити на тој функцији.
Макрон је током састанка владе прошле недеље, пре првог круга избора, такође именовао неколико највиших званичника, укључујући амбасадоре, новог шефа кабинета француског ваздухопловства и новог директора за ЕУ у Министарству спољних послова.
Француски бирачи ће 7. јула гласати у другом кругу ванредних парламентарних избора, а крајње десничарска странка Национално окупљање је у првом кругу одржаном у недељу освојила 33 одсто гласова.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала