- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милатовић црногорским политичарима: Доста је са излетима из претходног периода, схватите ЕУ озбиљно

© Sputnik / Лола Ђорђевић Председник Црне Горе Јаков Милатовић
 Председник Црне Горе Јаков Милатовић  - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Пратите нас
Црногорски председник Јаков Милатовић позвао је данас све политичке актере у Црној Гори на одговорност и озбиљност, поручио да се поруке Брисела не смеју релативизовати и да Црна Гора не сме да пропусти прилику која јој се указала да што пре постане чланица ЕУ, пре свега, због бољег живота грађана.
Милатовић је то рекао након, како је казао, трочасовног разговора с председник Европског савета Шарлом Мишелом у Бриселу.
„Мишелу сам пренео уверење грађана, који су заинтересовани да Црна Гора постане чланица Европске уније и никакве партијске трговине не смеју томе да стану на пут“, рекао је Милатовић.
На питање да ли недавно усвојена Резолуција о Јасеновцу у црногорском парламенту може утицати на то да пут Црне Горе ка Европској унији буде успорен, Милатовић је поручио да је свима јасно због чега је Мишел одложио своју посету Црној Гори.
„Она је требало да дође као круна великог напора Црне Горе који је претходних више година урађен и који је наша администрација урадила како бисмо добили позитиван ИБАР“, казао је Милатовић.
У наредном периоду, истиче, Црна Гора се мора одговорније понашати кад су у питању државни интереси земље.
"Пар екселанс државни интерес у Црној Гори је пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији и повратак на агенду: Црна Гора у ЕУ до 2028. године“, поновио је Милатовић.
Према његовим речима и политички актери морају да се одговорније понашају.
„Морамо да се уозбиљимо. Наши политички актери морају да се уозбиље и морају да се одговорније понашају. Не смемо да релативизујемо поруке које стижу из Брисела и истински морамо да радимо на учлањењу Црне Горе у ЕУ. И то су врло јасне поруке уколико то желимо, а ја у име грађане Црне Горе, сматрам да је то оно што грађани желе“, навео је шеф црногорске државе.
Додао је да у наредном периоду акцент треба ставити на добросуседске односе и на владавину права.
„Видели сте реакције званичног Загреба. Мислим да те реакције морамо озбиљно да схватимо. Добросуседски односи су важна карика спољнополитичких приоритета Црне Горе и с позиције председника урадићу све да задржимо добросуседске односе које смо имали у претходном периоду са свим нашим суседима, али исто тако да истински интензивирамо пут Црне Горе ка Европској унији, без ових излета какве смо у претходном периоду могли да видимо. Позивам све политичке актере на одговорност и озбиљност“, рекао је Милатовић, пренео је Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала