- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Миодраг Лекић: Црна Гора се резолуцијом о Сребреници јако замерила Србији

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе  - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Пратите нас
Када је отворена сезона резолуција о геноцидима, није требало бити велики познавалац прилика на Балкану да би претпоставили да ће бити великих политичких потреса, изјавио је лидер Демоса и бивши министар спољних послова Црне Горе Миодраг Лекић.
„Очигледно да се култура сећања, као један позитиван и пожељан феномен, претвара у грађански рат сећања. Не само да се ствари могу превазићи, већ се хушкају нови сукоби и нове мржње. Наравно да ту увек има политичких профитера, а све те резолуције су довеле до реакција других држава, јер се Црна Гора због Резолуције о Сребреници јако замерила Србији“, казао је Лекић гостујући на подгоричкој „Градској РТВ“, коментаришући усвајање Резолуције о геноциду у логорима Јасеновац, Дахау и Маутхаузен.
Према његовим речима, све ово улази у политичко надгорњавање са реакцијама на Балкану које су често „тешке и мучне“.
„Око конкретне Резолуције о Јасеновцу не треба ни трошити речи, јер Јасеновац чини саставни део холокауста и саставни је део монструозних идеологија. Често имамо аргумент да држава каже: ‘пазите ви ваша посла и не мешајте се овамо’. Ни Сребреница формално није била у оквиру Црне Горе… То је још један податак да је на Балкану стање нестабилно“, навео је Лекић.
Сматра да Црна Гора треба да заустави фазу „аутодеструкција које су очигледно у току“.
Коментаришући најаве да би Хрватска могла да блокира пут Црне Горе у ЕУ, Лекић подсећа да постоји негативна традиција да је Италија мало сметала Словенији када је улазила због одређених питања, као и да је Словенија правила проблеме Хрватској, преноси РТЦГ.
У овом тренутку је, каже, тешко предвидети како ће се одразити усвајање Резолуције геноцида о Јасеновцу на односе са Хрватском и на европске интеграције Црне Горе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала