- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Напредовање НАТО-а у Азијско-пацифичком региону са циљем притиска на Кину подрива мир у региону

© AFP 2023 / ADEK BERRYТрг Тјенанмен у Пекингу
Трг Тјенанмен у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Пратите нас
Напредовање НАТО-а у Азијско-пацифички регион у циљу вршења притиска на Кину одражава менталитет Хладног рата Алијансе и подрива мир и стабилност у региону, саопштили су за Спутњик у канцеларији портпарола кинеског Министарства спољних послова.
„Генерални секретар НАТО-а је отворено изјавио да напредовање НАТО-а на исток у Азијско-пацифички регион има за циљ вршење притиска на Кину, што одражава конзистентан менталитет Хладног рата (Алијансе), намеру да се створи тензија, испровоцира конфронтација и подрије регионални мир и стабилност“, истакли су у кинеском Министарству спољних послова одговарајући на захтев да прокоментаришу Столтенбергову изјаву.
Такође су истакли да Кина с тим у вези изражава снажан протест.
Министарство је напоменуло да је јачање веза између НАТО-а и Азијско-пацифичког региона у безбедносној и војној области у супротности са самоопредељењем Алијансе и да наноси штету миру и стабилности у Азијско-пацифичком региону.
Како су навели, НАТО је већ направио хаос у Европи и не би требало да наноси штету Азијско-пацифичком региону.
Раније је одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг за лист „Иомиури“ изјавио да Кина, по мишљењу Алијансе, представља изазов за њене вредности и интересе. Осим тога, генерални секретар НАТО-а оптужио је Кину да пружа војну подршку Русији.
Зграда Министарства спољних послова Кине у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
СВЕТ
Оштар одговор Кине НАТО-у
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала