- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пожари букте на грчким острвима Крит, Кос и Хиос

© Tanjug / AP Photo/Yorgos KarahalisПожар у Грчкој
Пожар у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Пратите нас
Три пожара која су избила на грчким острвима Крит, Кос и Хиос и даље горе, мада су ватрогасци успели да их делимично локализују.
На оствру Кос пожар је избио у понедељак и отео се контроли јер су га јаки ветрови ширили према Кардамаини, популарном туристичком одмаралишту на источној обали острва, преноси Екатимерини.
У акцијама гашења лакше је повређено пет ватрогасаца, а око 10.000 туриста и становника је евакуисано из те области и смештено у школе, на спортске стадионе и хотеле у Антимакији, Мастикарију и Мармарију.
Ватрогасци и камиони су такође послати из Атине и Родоса, да би помогли локалним снагама да донекле ставе пожар под контролу.
На Хиосу је, у међувремену, избио пожар у области Сидирунди, која се налази на северозападу острва и позната је по прелепом средњовековном насељу, које је, на срец́у, прошло без оштећења.
Додатне ватрогасне снаге послате су са Лезбоса и из Атине да помогну напорима локалних служби тако да је до јутрос ватра била ограничена на шумовити део острва и скренута са стамбених подручја.
Пет ватрогасаца је у међувремену лакше повређено. Власти су ухапсиле и 63-годишњег мушкарца који је нехотице изазвао пожар и њему је изречена казна од скоро 9.000 евра, а против њега ће бити поднета и кривична пријава за подметање пожара.
Трећи шумски пожар био је на Криту, а посебно у Вианосу, на јужној обали Ираклија и још увек бесни. Локалне власти на острву су из предострожности евакуисале село Катофиги, док је помоц́ у борби са ватром послата и из других делова острва.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала