- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта је у позадини нових отровних НАТО стрелица упућених у правцу Кине

© AFP 2023 / STEPHEN SHAVERКинески војник стоји поред америчке заставе
Кинески војник стоји поред америчке заставе - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Пратите нас
НАТО се де факто антикинески понаша и увек спроводи стратешке намере Сједињених Америчких Држава, каже за Спутњик професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић поводом оптужби одлазећег генералног секретара алијансе Јенса Столтенберга да Кина подстиче рат у Украјини.
У том контексту требало би посматрати и формирање војног пакта АУКУС (САД, Велика Британија и Аустралија) у региону Источног Пацифика, подстрекивање непријатељског односа Филипина према суседној Кини, непрекидно подгревање тајванског питања, стварање координације између Јапана, Јужне Кореје и САД чак на нивоу индустријске политике везано за војну производњу, додаје Митровићева.

Од увредљивих упозорења до апсурдних оптужби

„Има још различитих примера, нпр. усвајање индопацифичке стратегије и од стране ЕУ, која је тренутно под страховитом контролом Вашингтона и Пентагона, затим учествовање у тзв. демонстрацији слободе пловидбе од стране Немачке, Француске и још од раније од Велике Британије, дакле, све су то чланице НАТО. И ово непријатељско понашање према Кини је већ дуже време пропраћено оптужбама. Прво су то била упозорења Кини да не помаже Руској Федерацији, увредљива, агресивна и непримерена, а сад имамо отворене оптужбе да Кина помаже Русију и тиме и рат, што је заиста апсурдно.“
На све то их подсећа реакција кинеског министарства спољних послова у којој се каже да износећи неутемељене оптужбе против Кине, НАТО пре свега заборавља узроке који су довели до украјинског рата, додаје Митровићева.

Кинески одговор неспособном НАТО

А Кинези узроке украјинског рата тумаче на исти начин као и Руска Федерација јер виде да је агресивно и непрекидно ширење НАТО ка руским границама непосредно угрозило руску безбедност, истиче Митровићева.
„А онда финансирањем овог рата најдиректније учествује у њему кроз помоћ логистичку, оперативну, финансијску и сваку другу осим слања бројнијих трупа на сами фронт. Они себе не виде као учесника рата иако их читав свет тако види, већ виде Кину, чијим су компанијама САД и ЕУ увеле низ санкција због различитих разлога, а неки од њих се тичу и помагања Русији у украјинском сукобу. С друге стране, Кина упозорава на непримерено понашање и неспособност НАТО да призна своју улогу у ремећењу мира и стабилности широм света, изазивању директних сукоба и креирању нестабилности, а нарочито у последње време у Источној Азији.“

НАТО фрустриран због Северне Кореје

НАТО је фрустриран јер су његове чланице већ увеле све могуће постојеће санкције Северној Кореји и нису више у могућности да ни на који начин утичу на ту земљу и њену сарадњу са Руском Федерацијом, сматра Митровићева.
„Део те фрустрације сада неконтролисано пребацују вршећи притисак на Народну Републику Кину, чиме де факто и даље заоштравају ионако врло тешку и нестабилну глобалну ситуацију. И при томе непрекидно, од момента доношења, игноришу кинески план за окончање сукоба. НАТО настоји да Кини наметне своју реторику која више није прихватљива никоме осим делу њиховог становништва и естаблишмента“, закључила је Драгана Митровић.
Одлазећи генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оптужио је Кину да пружа војну подршку Русији, чиме подстиче највећи рат у Европи од Другог светског рата.
„Кина подстиче на највећи сукоб у Европи од Другог светског рата“, рекао је Столтенберг у интервјуу јапанском листу „Иомиури“, наводећи да Русија наводно производи беспилотне летелице и ракете уз подршку најсавременије технологије и електронике која се извози из Кине.
С тим у вези, према речима Столтенберга, постоји потреба да се унесе садржај у партнерства са Јапаном, Јужном Корејом, Аустралијом и Новим Зеландом како би се повећао притисак на Кину и стабилизовао регион у Азији.
Кина позива НАТО да размисли о својој улози у осигуравању безбедности у Европи и целом свету и престане да пребацује одговорност за покретање сукоба на друге, изјавила је портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг.
Она је истакла да је Кина увек била посвећена промовисању мировних преговора и политичког решења.
„НАТО треба да размисли о основним узроцима украјинске кризе и о томе шта је та организација учинила за мир и безбедност у Европи и целом свету, уместо да избегава одговорност пребацујући кривицу за сукобе на друге стране“, нагласила је она.
Погледајте и:
Зграда Министарства спољних послова Кине у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
СВЕТ
Оштар одговор Кине НАТО-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала