- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Паљба из хаубице мста С у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев одбио план примирја мађарског лидера; На мети украјински војни објекти у Харкову

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 860. Руске снаге ослободиле су Степову Новоселовку у Харковској области и Новопокровско у ДНР. Руски стручњаци проучавају систем за управљање америчке ракете „атакамс“, захваљујући добијеним деловима може се анализирати рад система на целој путањи лета.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:10 02.07.2024
НАТО ће предводити координацију напора за пружање војне помоћи Украјини и обуку њених војника, а одлука о томе биће донета на самиту Алијансе у јулу, изјавила је стални представник САД при НАТО-у Џулијан Смит.
„НАТО ће координисати све те напоре како би се довела у ред помоћ која се великодушно пружа Украјини“, казала је Смит за „Блумберг ТВ“.
Како је додала, на јулском самиту НАТО вероватно ће бити именован специјални представник у Кијеву који ће координисати напоре за модернизацију украјинских Оружаних снага.
20:19 02.07.2024
У Харкову је гранатирано предузеће које производи беспилотне летелице и складиште муниције и погон за ремонт војне технике, рекао је за Спутњик Сергеј Лебедев, координатор проруског покрета отпор у Николајеву.
Примећена су кола хитне помоћи у том подручју.
18:41 02.07.2024
У Никопољском округу Дњепропетровске области Украјине оштећен је инфраструктурни објекат, саопштио је на Телеграм каналу шеф регионалног савета Николај Лукашук. Поред њега, оштећено је још неколико зграда.
Званичник није прецизирао о којим објектима је реч.
17:45 02.07.2024
Владимир Зеленски јe одбио план мађарског лидера Виктора Орбана о прекиду ватре, саопштио је заменик шефа кабинета лидера украјинског режима Игор Жовкв, преносе украјински медији.
Жовква је истакао да Мађарска није прва земља која је изнела такве предлоге.
„Председник Украјине је саслушао свог саговорника, али је у одговору изнео свој став, који је јасан, разумљив и познат. Украјина заиста жели мир, а ми имамо инструменте за то – одржали смо први мировни самит и припремамо се за други“, рекао је он.
Виктор Орбан борави је у посети Кијеву 2. јула први пут од 2015. године. Он је после састанка са Зеленским рекао да је замолио шефа украјинског режима да размотри могућност прекида ватре пре мировних преговора са Русијом.
16:17 02.07.2024
У Кијеву су завршени преговори лидера Украјине и Мађарске Владимира Зеленског и Виктора Орбана. Орбан је током састанка замолио Зеленског да размотри могућност прекида ватре пре мировних преговора са Русијом. Украјински председник није јавно реаговао на ово.
Према речима Владимира Зеленског, са Виктором Орбаном су разговарали о трговини, прекограничној сарадњи, као ио питањима енергетике и инфраструктуре.
„Садржај нашег дијалога о свим данашњим питањима може постати основа новог билатералног документа између наших држава – документа који ће регулисати све наше односе, који ће се заснивати на узајамнокорисном приступу билатералним односима између Украјине и Мађарске и који ће омогућити да наши народи уживају у свим предностима јединства у Европи“, написао је Зеленски на свом Телеграм каналу након преговора.
16:10 02.07.2024
Украјински дронови извели су напад на четири насеља у Белгородској области, шест кућа је оштећено, јавио је губернатор региона Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.
Како је појаснио шеф региона, још три дрона су напала пољопривредно предузеће, аутомобил се запалио.
16:06 02.07.2024
14:16 02.07.2024
Руско-украјински преговори - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Специјална операција у Украјини
Орбан у Кијеву: Тражио сам од Зеленског обуставу ватре ради отпочињања преговора са Русијом
12:36 02.07.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
Украјина је током претходног дана изгубила до 1.800 војника;
Руска војска погодила је девет авиона украјинског ратног ваздухопловства;
Група „Север“ одбила је два контранапада снага за специјалне операције и поморску пешадију украјинске војске;
Јединице групе „Дњепар“ поразиле су живу силу и технику три бригаде украјинске војске;
Група „Исток“ заузела је повољније положаје и одбила напад украјинске војске, непријатељ је изгубио до 110 војника;
Јединице групе „Центар“ побољшале су тактички положај и одбиле шест контранапада, а украјинска војска изгубила је до 440 војника;
У зони одговорности групе „Дњепар“ погинуло је и рањено 70 украјинских војника;
Група „Југ“ побољшала је положај дуж линије фронта, украјинска војска изгубила је више од 635 војника;
Група „Запад“ поразила је три бригаде украјинске војске, непријатељ је изгубио више од 475 војника и три складишта муниције;
Систем ПВО је оборио 81 дрон, укључујући „Бајрактар ТБ2“;
Група „Исток“ ликвидирала је до 110 украјинских милитаната, две америчке хаубице и два самоходна топа;
11:57 02.07.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској, Полтавској, Сумској, Харковској и Черниговској области Украјине.
10:37 02.07.2024
Елитне јединице Оружаних снага Украјине, укључујући стране плаћенике, пребачене су раније у Волчанск у Харковској области, изјавио је начелник Главног одељења за војно-политички рад Министарства одбране Русије и командант одреда специјалних снага „Ахмат“, генерал-мајор Апти Алаудинов за „Први канал“.
„Тамо су (у Волчанск) пребацили неке такозване елитне јединице. Тамо је био и ‘Љут’ и ‘евроичкеријски шејтани’, Италијани такође, странци“, рекао је Алаудинов.
Алаудинов је истакао да руска војска у Волчанску потискује Оружане снаге Украјине и сваким даном напредује.
„Непријатељ је на северу реке Волчанке, ми га потискујемо, свакодневно уништавајући веома велики број непријатеља. Наравно, свакодневно се крећемо напред, потискујући противника са свих положаја и уништавајући га. То јест, непријатељ у Волчанску сада већ нема чиме да нам се супротставља“, рекао је Алаудинов за „Први канал“.
Генерал је додао да је уверен да ће се специјална војна операција завршити 2024. године.
Према његовим речима, „то већ зна и наш непријатељ“.
10:24 02.07.2024
Украјина је била принуђена да затражи хитну помоћ од електроенергетских система Мађарске, Пољске и Словачке током вечерњих сати, саопштила је украјинска енергетска компанија „Укренерго“.
У саопштењу се додаје да је за уторак планиран увоз струје из Румуније, Словачке, Пољске, Мађарске и Молдавије снаге 30,7 хиљада мегават-часова.
Председник управног одбора компаније Владимир Кудрицки раније је рекао да је Украјина почела да добија много мање струје од европских земаља због повећане потрошње услед топлог времена у земљама ЕУ.
09:49 02.07.2024
Суд у Москви ухапсио је у одсуству бившег министра финансија Украјине Александра Шлапака и команданта трупа за брзо реаговање генерал-потпуковника Оружаних снага Украјине Игора Довгана.
У суду су навели да се рок хапшења рачуна од тренутка њиховог изручења на територију Русије, односно од тренутка њиховог притвора на територији Русије.
Они су у одсуству оптужени да су починили кривично дело употреба забрањених средстава и метода ратовања.
Обојица су стављени на међународну потерницу.
09:46 02.07.2024
За бившим командантом оперативне команде „Запад“ Оружаних снага Украјине Игором Довганом и бившим замеником руководиоца такозване антитерористичке операције Владиславом Лишчинским издате су потернице у Русији, следи из базе података руског Министарства унутрашњих послова.
У саопштењу се додаје да се траже по кривичном закону, али се не прецизира по којем члану овог закона.
08:40 02.07.2024
Мађарски премијер Виктор Орбан стигао је у Кијев, где ће са украјинским председником Владимиром Зеленским разговарати о успостављању мира и актуелним билатералним односима, саопштио је Орбанов портпарол Берталан Хаваши.
08:29 02.07.2024
Припадници руске групе „Запад“ пронашли су на заузетим украјинским положајима амерички митраљез из 1950-их година са муницијом М430, саопштило је руско Министарство одбране.
07:55 02.07.2024
Руске снаге погодиле су системима „искандер“ стајанку авиона Оружаних снага Украјине на аеродрому Миргород у Полтавској области, уништивши пет оперативних и оштетивши два авиона Су-27 која су се налазила на ремонту, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:32 02.07.2024
Јуришни авиони Су-25 Ваздушно-космичких снага Русије извели су напад на јединице Оружаних снага Украјине у зони одговорности групе „Исток“ и уништили специјалну технику и људство непријатеља, саопштило је руско Министарство одбране.
Авиони су за напад користили ракете С-8.
07:29 02.07.2024
Тенкисти групе „Центар“ уништили су упориште Оружаних снага Украјине на авдејевском правцу. Руски тенк Т-72Б3М стално је био под минобацачком ватром украјинских снага и нападали су га ФПВ дронови, али је посада успела да уништи противника, саопштило је руско Министарство одбране.
07:22 02.07.2024
Руска артиљерија је из оруђа 2С19 „мста С“ групе „Дњепар“ уништила упориште украјинске војске заједно са пешадијом, саопштило је Министарство одбране Русије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала