- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

„Златни брк“ био спреман за златну резерву, па завршио код „хоботнице“: „Чудо!“

© AP Photo / Michael ProbstДиого Кошта
Диого Кошта - Sputnik Србија, 1920, 02.07.2024
Пратите нас
На рукавицама Диога Коште који је скинуо чак три пенала, Португалци су се пласирали у четвртфинале Европског првенства. И зато „Златни брк“ који је легендарни „бркајлије“ и сада већ стални сарадник Спутњик спорта, Драгослав Степановић Степи првобитно наменио Коло Муанију, завршио је код голмана хероја Португалије.
Степи се, као и увек, одазвао позиву спортске редакције Спутњика Србија и са радошћу прихватио идеју да проглашава најбоље играче утакмица на Европском првенству.
Симболично, „награду“ смо назвали Златни брк по заштитном знаку легендарног Степија, брковима који имају посебан статус и у Немачкој, домаћину Европског првенства.
Спектакуларан дан на Европском првенству обележио је невероватан дуел Словеније и Португалије који су обојили голмани.
Јан Облак је одбранио пенал Кристијану Роналду пред крај првог продужетка, а у пенал серији је бриљирао Диого Кошта са чак три заустављена ударца чиме је одвео Португалију у четвртфинале.
„Голман Португалије је одлучио утакмицу са чак три одбрањена пенала. То је огроман, невероватан успех, иако се веровало да ће старији и искуснији Јан Облак бити бољи ако дође до пенал-лутрије. Фантастична утакмица Португалија је била веома агресивна због тога што је изгубила претходни пријатељски меч од Словеније. Словенцима на челу са селектором Кеком све похвале како су одиграли и да је Бењамин Шешко био присебнији у неким ситуацијама, могла је Словенија да победи. Уопште се није видела разлика на терену између две екипе. Навијао сам за Словенију, моја фамилија за Роналда. Промашио је пенал и могао је и да изгуби утакмицу због тога, али су на крају Словенци прави губитници. Играли су добро и изгубили, јер нису знали шта још треба да ураде да би победии. Србији треба такав тренер као што је Кек, који је направио чудо од Словеније“, рекао је Степи.
А тамо је чека Француска којој је пролаз даље трасирала златна резерва, Рандал Коло Муани, момак упамћен по чувеном промашају у финалу Мундијала у Катару чиме је својој држави могао да донесе титулу. Њему је првобитно Драгослав Степановић наменио „Златни брк“.
Сада се на неки начин искупио – и то је апострофирао легендарни Степи.
„Коначно је прорадио!“, навео је Степи.
Коло Муани је ушао као резерва уместо индиспонираног Маркуса Тирама који ништа није могао у нападу да уради, а селектор Дидије Дешан му је дао предност у односу на искусног Оливијеа Жируа.
Као златна резерва Коло Муани је режирао гол за Француску у финишу утакмице, када је већ било виђено да ће се отићи у продужетке.
Коло Муани је упутио ударац ка голу ривала, а лопта је од колена дефанзивца Белгије Јана Фертонгена отишла у гол.
Степи добро памти младог Француза јер је године провео у Ајнтрахту из Франкфурта где је српски тренер оставио дубок траг.
„Није се најбоље опростио од Франкфурта прилико одласка, штрајковао је...“
Али, Степи није злопамтило.
„Радује ме што се враћа тамо где припада, у врх европског фудбала, сада овим голом, а сигурно и головима у будућности“, закључио је Степи.
Коло Муани ће нову прилику за доказивање имати у петак, у четвртфиналном класику против Португалије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала