- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Расте број риба отровница у Јадрану опасних за људе

Херцег Нови - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2024
Пратите нас
У црногорском делу Јадрана све више је инвазивних врста које штете екосистему, али су и опасност за људе, рибаре или купаче, Ниједна не напада човека, међутим неке имају у својим бодљама токсине и у сусрету са њима треба бити опрезан.
Др Илија Ћетковић, сарадник у истраживању у Лабораторији за ихтиологију и морско рибарство Института за биологију мора из Котора каже да је последњих неколико година примећен велики број инвазивних врста риба и ракова, који мењају слику подводног света, те да су све те врсте забележене и у водама других јадранских земаља.
Он истиче да највећи број инвазивних врста улази у Медитеран, па затим и у Јадранско море, кроз Суецки канал.

„Ове врсте воде порекло из Индијског океана и Црвеног мора, а овај феномен се назива Лесепсијска миграција и добио је име по француском дипломати који је учествовао у изградњи овог канала. Неке врсте доспеју у Јадран и путем других извора, какве су рецимо баластне воде бродова, које бивају просуте у Јадран, а потичу из неког другог региона света“, објашњава Ћетковић, преноси РТЦГ.

Ћетковић наводи да је од релативно скоро примећена риба лав, која има отровне бодље којима се брани од предатора.
„И сама је предаторска врста и представља опасност за велики број природних становника Јадрана. У случају улова, приликом руковања овом врстом, треба предузети мере како не би дошло до убода“, каже Ћетковић.
Додаје да су ту и врсте из породице напухача чији органи поседују отров тетродотоксин, неуротоксин опасан по човека. Ове рибе се не смеју користити у исхрани људи, а треба избећи и било какав додир или обраду рибе, јер се тако може потенцијално доћи у контакт са отровом.
Ако се дође у контакт са рибом лав, онда место убода треба брзо истиснути колико се може и никако не стављати лед, него нешто врело, уронити место убода у врелу воду, јер је њен отров термолабилан, што значи да се на око 70 степени деградира и тако се смањује његово дејство, истичу стручњаци.
Ћетковић наглашава да већина тих врста се још увек среће релативно ретко у овом подручју, налази се спорадично и нема правила, где се и када могу срести.
Један од упечатљивих инвазивних организама у Јадрану је и плави рак (Callinectes sapidus) који наноси велике штете рибарима уништавајући им улове и риболовне алате. Поред ракова и риба у Јадран је доспело и мноштво других организама, а значајније су зелене алге из рода Caulerpa, тзв. тумор Медитерана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала