- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Сви су постали бескућници: Како је карипски рај за неколико сати претворен у пакао /видео, фото/

© AP Photo / Lucanus OllivierreПоследице удара урагана Берил на Сент Винсенту и Гренадинима
Последице удара урагана Берил на Сент Винсенту и Гренадинима - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2024
Пратите нас
Ураган Берил протутњао је Карипским морем и оставио за собом пустош. На острву Унион, које лежи мало јужно од Сент Винсента и Гренадина, ниједна кућа није остала читава. Збрисано је 90 одсто острва.
Становница острва Катарина Кој рекла је за Би-Би-Си да је обим разарања застрашујући.
„Острво Унион је у ужасном стању након проласка Берила. Буквално сви становници острва су постали бескућници“, рекла је она у видео-поруци.
„Скоро да нема целе зграде. Куће су уништене, путеви блокирани, електрични стубови срушени“.
Рибар Себастијен Саили такође не може да се опорави.
„Све је нестало. Немам где другде да живим“.
Од 1985. године он живи на острву Унион и преживео је ураган Иван који је погодио Карибе 2004. Али ураган Берил је, каже, био на сасвим другом нивоу.
„Као да је прошао торнадо. Деведесет одсто острва је збрисано. Крио сам се са женом и ћерком и да будем искрен, било је тренутака када сам мислио да нећемо успети.“
Његова рођака Елизи, која води породични хотел, рекла је да је гурнула намештај о врата како би спречила налете ветра да их отворе.
„Притисак је био толико јак да се осећао у ушима. Чули смо како ветар кида кров и разбија га о другу зграду. Прозори су поломљени и све је поплављено. Нико није знао да ће бити тако страшно, сви су трауматизовани.“
Осим што је рибар, Себастијен се бави пчеларством и пољопривредом, али сада је све уништено. Сада је свима приоритет да нађу неку врсту склоништа. Људи сакупљају комаде дрвета и пластике да би направили привремени смештај.
Неопходно је пронаћи воду за пиће и храну. Погођеним заједницама су хитно потребни шатори, комплети прве помоћи, генератори струје и друго. Комуникација се тренутно може обављати само преко сателита „Старлинк“.
Компанија „Макар“објавила је сателитске снимке погођених острва, који показују да су заједнице буквално збрисане с лица земље после проласка урагана Берил:
© AP Photo / Satellite image ©2024 Maxar TechnologiesСателитски снимак острва пре и после удара урагана
Сателитски снимак острва пре и после удара урагана - Sputnik Србија, 1920, 03.07.2024
Сателитски снимак острва пре и после удара урагана
Премијер Сент Винсента и Гренадина Ралф Гонсалвес је у свом јутарњем обраћању рекао: „Ураган Берил – опасан и разорни ураган – дошао је и отишао и оставио огромну количину разарања за собом. Наш народ је у великом болу и патњи.“
Он је такође обећао да ће његова влада предузети све потребне кораке у најкраћем могућем року. Али многи становници острва Унион сумњају да влада има новца, ресурса и људства да прихвати такав изазов.
„Надам се да могу да пошаљу војску и обалску стражу да нам помогну. Мислим да острво можда неће моћи да се обнови. За то ће бити потребне милијарде, биће потребно неколико година и биће нам потребна међународна помоћ“, каже Себастијен.
Катрина Кој, директорка Удружења за заштиту животне средине острва Унион, такође је позвала припаднике карипске дијаспоре да помогну на било који начин.
„Нама је преко потребна помоћ. Опрема за хитне случајеве, храна, евакуација, све је то потребно у овом тренутку.“
Онаи њена организација годинама су радиле на обезбеђивању воде за пиће за мале острвске заједнице на Карибима, али су сви њихови напори сада уништени.
Упркос хаосу, Себастијен Саили каже да је захвалан што ситуација није још гора: „Најважније је да смо још живи!“
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала